Ta kontakt med oss

Fickstölderna ökar i julhandeln – sätt som tjuven använder

Nyheter

Fickstölderna ökar i julhandeln – sätt som tjuven använder

Karttricket, senapstricket och växlingstricket är benämningar på några av ficktjuvarnas sätt att stjäla. Fickstölderna ökar när det är fler människor i rörelse och vi hanterar mer pengar. Polisen ger några enkla sätt att skydda sig.

Fickstölder är en av de brottstyper som ökar under julhandeln då det är mycket folk i rörelse i centrumkärnor och på köpcenter.
Det finns en mängd olika sätt att stjäla på.

Här är sju av dom vanligaste sätten:

Karttricket – flera gärningsmän hjälps åt: en frågar brottsoffret om vägen och distraherar denne. Under tiden stjäls mobiltelefoner, plånböcker och andra värdeföremål. Detta modus tillämpas även på stora parkeringsplatser, då brottsoffren just låst upp sin bil och lagt in sina inköp. I samband med detta kan även kapitalvaror försvinna.

Senapstricket – en gärningsman ”drullar” med någon form av kletig föda och kladdar ner brottsoffret. Därefter vill gärningsmannen hjälpa till att torka bort kletet och därmed distraheras brottsoffret och värde saker kan stjälas.

Betalningsspanaren – när brottsoffret betalar sina varor med kort spanar gärningsmannen i närheten för att se koden. Därefter tillämpas lämpligt modus för att komma över kontokortet. Så fort som möjligt länsas kortet på pengar i närmast bankomat.

Växlingstricket – under förespegling att man behöver växel närmar sig gär-ningsmannen företrädesvis äldre ensamma brottsoffer och ber om hjälp. När brottsoffret tar fram sin plånbok ”hjälper” gärningsmannen till och förser sig med kontanter och kontokort, inte sällan i samband med spaning vid kassan för att memorera koden till kortet.

Obevakade väskor och kassar i samband med mat- och dryckespauser i shoppingen. Gärningsmännen sveper runt i restauranger och näringsställen och tar tillfället i akt då väskor och kassar står öppet exponerade.

Kundvagnar som för ett ögonblick lämnas obevakade med handväskor lämnade kvar blir föremål för snabb länsning.

I samband med kvällsbesök på restauranger då brottsoffret är förfriskad i olika grad ökar risken för fickstölder av exempelvis mobiltelefoner. Det kan ske inne på restauranger och klubbar, men också när man lämnar. Förvaringen av mobiltelefoner spelar in; bakfickan på byxor, ytterficka i ytterplagg och i öppna väskor underlättar för gärningsmannen.

Så här kan du skydda dig

• Lämna inte bagage eller andra ägodelar obevakade.

• Låt inte någon okänd person ta över ansvaret för dina värdesaker.

• Undvik att förvara plånbok, nycklar, legitimation och kontokort på samma ställe. Om du har allt i en väska och den blir stulen innebär det ofta stora problem och kostnader.

• På restauranger och caféer, häng inte en jacka med värdesaker i eller din väska på stolen. Ställ hellre väskan på golvet mellan dina ben.

• Lägg inga värdesaker i barnvagnen.

Källa: Polisen

Tryck för att kommentera

Fler artiklar om Nyheter

Advertisement

Kontakta oss

Tveka inte att kontakta oss om du har frågor angående nätverket, organisationen Örebro Tribune med tillhörande webbtidningar Örebro Tribune och Utryckning.se.

Kontakta oss

Artiklar som trendar

Advertisement
Toppen