Ta kontakt med oss

Krönika – Örebro behöver ett helt nytt lag

Ishockey

Krönika – Örebro behöver ett helt nytt lag

Foto: Martin Avedal - Örebro Tribune

Krönika – Örebro behöver ett helt nytt lag

Örebro Tribunes skribent Martin Avedal ger sin syn på SHL-säsongen 2016/17 och eventuellt vad föreningen Örebro Hockey bör tänka på till nästa säsong.

Då var säsongen över för Örebro Hockey den här gången, och till skillnad från förra årets lyckades klubben prestera sämre genom att inte gå vidare till något slutspel.

Efter förra årets kollaps mot HV71 i åttondelsfinalen var jag skoningslös i min säsongskrönika. Ett ord fick beskriva säsongen, uselt. Men ändå har jag svårt att i år vara lika besviken.

Mycket handlar förmodligen om att allt gick fel från början. Spelare blev skadade och nyförvärv underpresterade, att Örebro skulle få det svårt var rätt så uppenbart. Men i slutändan ligger felet i organisationen.

Pontus Gustavsson lämnar

Fredagen den 10 mars, en dag efter att Örebro förlorade säsongens sista match bekräftade klubben att lagets GM Pontus Gustavsson lämnar sin post efter 6 år. Ett besked som splittrat supportrarna till klubben, något man kan läsa på facebook.

Många hyllar honom för det arbetet han gjorde när laget gick upp från Allsvenskan till SHL, lika många är glada över att han valt att lämna sin post och Pontus har varit i skottgluggen för kritik efter och under Örebros svaga säsong.

Hockeyexperten Niklas Wikegård delade ut en hård känga efter att Johan Tornberg fick lämna Örebro. Han menade att Tornberg fick bära skulden för att ledningen misslyckats med lagbygget sa Wikegård.

Måste bygga ett helt nytt lag

Fler och fler experter är inne på samma spår, i en artikel på Aftonbladet om läget i lagen inför kommande säsong skrev man att Örebro måste bygga om hela sitt lag och någonstans ligger det en sanning i detta.

Örebro har haft problem att bygga en stomme, de har haft problem att hitta rätt spelare. Inför säsongen 16/17 skaffade man sig flera nyförvärv som stolt visade upp på en presskonferens under sensommaren. Av dessa spelare är det bara Axel Bragge som levererat.

Två av de största namnen presenterades ett par dagar efter presskonferensens, det var Tom Wandell och Joakim Andersson. Dessa två killar med rutin från NHL och AHL-spel skulle lyfta Örebro till en ny nivå, men Wandell underprestera och Andersson gick sönder innan säsongen drog igång.

Tom Wandell är bara en av alla nyförvärv som har underpresterat. Foto: Martin Avedal

Det är synd att man aldrig fick se Joakim Andersson spela i klubben. Men mycket tyder på att han själv inte hade lyckats lyfta laget till den nivå man ändå krävde efter framgångarna med kvartsfinal säsongen 14/15.

Örebro saknar många olika rollspelare som kan lyfta laget, istället är klubben full med utfyllnadsspelare och killar som högst håller allsvensk klass. En riktigt tydlig ledare saknas också på isen.

Varför värvar man inte från SHL-Klubbar

Någonting som slog mig inför årets säsong är varför Örebro inte värvar SHL-spelare. Killar som vet vad som krävs för att vinna slutspelsmatcher och möta de andra lagen i ligan.

När Örebro gjorde sin första säsong i SHL 13/14 köpte man in ett gäng spelare från både andra SHL-klubbar men även ett flertal AHL-klubbar. När säsongen var slut hade killarna från SHL överglänst de från AHL.

Tittar man på årets upplaga av Malmö Redhawks hittar man bland annat Erik Forssell, Noah Welch och Christopher Nilstorp. De har vunnit SM-Guld tidigare och Malmö plockade in dem under sommaren.

Erik Forssell är en solid tvåvägsforward som jag gärna hade sett i Örebro under säsongen som gick. Han fick även axla rollen som lagkapten i Malmö vilket han även fick göra under sin tid i Skellefteå, han hade passat bra i Örebro.

Erik Forssell gick från Saik till Malmö inför årets säsong. Foto: Martin Avedal

Vad för spelare behöver Örebro

Vilka rollspelare saknar då klubben, vad är skillnaden på slutspel och kvalserie. Örebro behöver först och främst en offensivback som kan styra spelet i powerplay och från blålinjen. Det ryktades om att Daniel Sondell skulle återvända, han har kapaciteten att fylla den rollen.

Örebro behöver även en center som kan styra det offensiva spelet, och vinna viktiga tekningar i anfallszon. Klubben saknar också en riktigt målskytt samt en teknisk spelare som kan vrida ut och in på motståndarnas backar. Lite som Lucas Lessio gjorde, men samtidigt ska han inte sitta för mycket i utvisningsbåset.

Men det man saknar mest är ledaren som driver på laget, en ledare som gör de viktiga målen, en Derek Ryan. Han dyker upp igen, men det är faktiskt den spelare som gjort störst avtryck i Örebro sen klubben avancerade till SHL.

Ledningen i Örebro har mycket att jobba på under sommaren, för följer klubben den negativa trenden så spelar Örebro i kvalserien nästa säsong. Där vill inte klubben vara, den tiden ska vara förbi. Men pucken är platt och allt kan hända i hockey.

Tryck för att kommentera

Fler artiklar om Ishockey

Toppen