Ta kontakt med oss

Ny unik utbildning drar igång vid Örebro universitet till hösten

Samhälle

Ny unik utbildning drar igång vid Örebro universitet till hösten

Foto: Martin Avedal - Örebro Tribune

Ny unik utbildning drar igång vid Örebro universitet till hösten

Biologi och entreprenörskap är en ny unik utbildning som startar på Örebro Universitet till hösten.

En unik utbildning som binder samman biologi och entreprenörskap startar vid Örebro universitet till hösten. Målet är att ge förutsättningar för att arbeta från idé till produkt.

Idag kan steget vara stort mellan utbildning och den verklighet som gäller i arbetslivet inom biovetenskap, och det finns en efterfrågan på en utbildning som kan hjälpa till att överbrygga gapet.

Det finns tre fokusområden

– Fokus i utbildningen är de tre områdena läkemedel, funktionella livsmedel och hälsosam miljö. Programmet innehåller utbildning inom biovetenskap men ska även göra att studenterna förstår företagens villkor, säger Per-Erik Olsson, programansvarig för denna Sverigeunika utbildning.

Behov av innovationer inom det biovetenskapliga området är stor. Det treåriga programmet Biovetenskapligt program med inriktning mot biologiskt entreprenörskap som startar nu till höstterminen vid Örebro universitet ska ha ett nära samarbete med näringslivet, både genom besök och föreläsare.

– Vi vill träna studenterna i att arbeta från idé till produkt. De ska lära sig hur man blir en uppfinnare och utbildningen vänder sig till studenter som vill ta kontroll över sin egen framtid, med ett tydligt fokus på entreprenörskap, säger Per-Erik Olsson.

Per-Erik Olsson är programansvarig och Jana Jass är ämnesföreträdare på den nya utbildningen.
Foto: Kicki Nilsson – ICON

Stor bredd på möjliga jobb

Utöver den vetenskapliga kompetensen får studenterna kunskap om entreprenörskap och hur affärssystem fungerar.

Efter tre års heltidsstudier ska det vara möjligt att arbeta inom livsmedelsindustrin, läkemedelsföretag, samt företag inom bioteknik eller miljöanalys.

Utbildningen börjar med en introduktion till biologi och professionell utveckling och slutar med företagsekonomi, entreprenörskap och kreativ idéutveckling i biovetenskap.

– För att studenterna snabbt ska komma in i entreprenörstänkandet kommer vi redan termin två att ge en kurs som handlar om innovation och entreprenörskap i biologi, säger Per-Erik Olsson.

Tryck för att kommentera

Fler artiklar om Samhälle

Toppen