Ta kontakt med oss

Hur firar ditt barn Valborg?

Örebro

Hur firar ditt barn Valborg?

Foto: Pressbilden

Hur firar ditt barn Valborg?

Under helger, högtider och festivaler är det fler unga än vanligt som dricker alkohol. Då ökar risken för att de råkar ut för eller begår ett brott, exempelvis misshandel eller våldtäkt.

Du som förälder spelar en viktig roll. Kom överens om vilka regler som gäller kring alkohol med tonåringens andra förälder.

Att enas om gränser kring alkohol hjälper tonåringar att stå emot och det blir även lättare för äldre syskon att säga nej.

Tänk på att langning är ett brott, med fängelse i straffskalan. Det kan också vara bra att ha gemensamma regler tillsammans med föräldrar till tonåringens kompisar.

Råd till dig som förälder
 • Prata med ditt barn för att få en uppfattning om hans eller hennes attityd till alkohol.
 • Tänk på att vara tydlig med att drickande före vuxen ålder inte accepteras. Då ökar chansen att tonåringen kan stå emot alkohol.
 • Tänk på att langning av alkohol även sker via sociala medier idag, exempelvis Instagram och Facebook.
 • Uppmärksamma vilka personer ditt barn umgås med, både i den fysiska vardagen och på nätet.
 • Ha koll på vad ditt barn har på rummet och prata om vad ditt barn tänker köpa för sina pengar.
Innan festtillfället

Våga sätta gränser och köp absolut inte ut alkohol till ditt eller andras barn.
Prata med andra föräldrar i samma situation för att kunna dela information. Det är bra att kunna stödja varandra och få veta vad som är på gång. Är det föräldrafritt hos någon?
Prata med ditt barn om hans eller hennes planer för kvällen, vad som är bra att tänka på och vilka risker som finns.

Vissa saker behöver man hjälp av vuxna för att reda ut. Prata med ditt barn om vad han eller hon ska göra om något tråkigt händer
 1. Ring hem.
 2. Kontakta en annan vuxen person.
 3. Ring till polisen.
Under festtillfället
 • Var tillgänglig för ditt barn under kvällen. Var nåbar på telefon och var beredd på att åka och hämta.
 • Delta gärna i föräldravandringsgrupper. Att vuxna finns ute bland ungdomarna är en trygghet och bidrar till minskat drickande.
Detta gör polisen
 • Polisen jobbar aktivt med att stoppa langare eftersom det är viktigt att förhindra att ungdomar dricker och får tillgång till alkohol. Är personen minderårig häller de ut alkoholen och skriver en anmälan om förverkande. Poliserna tar sedan kontakt med föräldrarna.
 • Den kontakten är väldigt viktig och helst vill polisen att de hämtar sitt barn. Att använda ungdomarnas vittnesmål för att komma åt langarna är en del av polisens arbetsmetod.
 • Polisen spanar runt på försäljningsställen som systembolag för att upptäcka misstänkta langare. Det förekommer även att sprit säljs från en bagagelucka, tyvärr har den alkoholen ofta ett tveksamt ursprung och kan i värsta fall vara träsprit.
Vad säger lagen?

Det är förbjudet att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin eller sprit till ungdomar under 20 år. Straffet för langning är böter eller fängelse i upp till två år, vid grova brott upp till sex år.

Källa: Polisen

Tryck för att kommentera

Fler artiklar om Örebro

Toppen