Örebro Futsal Club

Kyckling från Kronfågel återkallas – listeriafynd i produkter

Kronfågel återkallar färdigstekt kyckling efter att man hittat spår av listeriabakterier – produkten har sålts till alla stora livsmedelskedjor.

· Publicerad: 3 september 2018 · 13.00.
Kronfågel-Kyckling
Foto: Kronfågel

Kronfågel återkallar tre artiklar efter att man hittat listeria i två produkter från förädlingsanläggningen i Valla, skriver Kronfågel i ett pressmeddelande. Produkten har sålts till alla stora livsmedelskedjor.

Kronfågel har vid egenkontroll upptäckt förekomst av listeria i två av produkterna från förädlingsanläggningen i Valla med produktionsdag torsdag den 30 augusti 2018. Av säkerhetsskäl återkallar företaget alla produkter som producerats på samma produktionslinje den aktuella dagen.

Annons ▾

Kontinuerligt tar ut prover och analyserar

Listeria har påvisats i vår normala processkontroll där man från företaget kontinuerligt tar ut prover och analyserar efter olika bakterier både vid produktionsdag och vid bäst-före-dag.

Återkallelsen gäller tre artiklar producerade den 30 augusti 2018 med bäst-före-datum 27 september 2018:

  • Artikel #4050, Minutkyckling stekt och skivad Ceasar, 200 gram
  • Artikel #4051, Minutkyckling stekt och tärnad BBQ, 200 gram
  • Artikel #4052, Minutkyckling stekt och skivad Classic, 200 gram

Produkterna är enligt uppgifter från Kronfågel sålda till samtliga större livsmedelskedjor över hela landet.

Konsumenter som har produkterna ovan i kylskåp eller frys uppmanas att lämna tillbaka dem till butiken. Ersättning utgår.

Listeriabakterien är vanligt förekommande i vår omgivning. Den finns i jord, vatten och i tarmen hos många däggdjur, inklusive människan. Listeriabakterien kan orsaka sjukdom hos både djur och människa. Listeriainfektion är en zoonos det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa.

Symtomgivande infektion hos människa är ovanligt. Med tanke på att de flesta av oss sannolikt fått i oss stora mängder listeriabakterier genom åren utan att bli sjuka, bör bakterien kanske egentligen ses som förhållandevis ofarlig för de flesta av oss. Den kan dock vara farlig för människor med nedsatt immunförsvar, bland annat gravida kvinnor, svårt sjuka och äldre personer.

Den vanligaste sjukdomsbilden hos en vuxen person är en blodförgiftning (sepsis) eller hjärnhinneinflammation.

En listeriainfektion hos modern kan leda till prematur födsel, fosterdöd eller svår sjukdom (meningit eller sepsis) hos det nyfödda barnet.

FIKK - För att alla behövs