Örebro Futsal Club

Aldo är Årets polishund 2013

- .

Femåriga Aldo, tysk schäferhund, är Årets polishund 2013 efter att ha gjort ett mycket stort antal gripanden där hundens insats varit avgörande. Men i början av karriären var Aldo en riktig bråkstake och hans förare Fredrik Willander var tveksam om det var en hund för honom.

Aldo kom till Fredrik Willander på Malmöpolisen när han var 18 månader gammal. Han var då väldigt misstänksam mot såväl Fredrik som mot hans fru och fyra barn.

Annons ▾

– Inledningsvis var det rätt stökigt och det fungerade dåligt med övriga familjen, berättar Fredrik.

Det gick inte många dagar utan bråk och hundträningarna var en enda lång kamp för att få Aldo att förstå att han inte längre var bossen. Fredrik funderade flera gånger på om Aldo var rätt hund för honom.

Men efter ungefär ett halvår började Aldo ta åt sig av träningen och få förtroende för Fredrik och samtidigt fungerade det allt bättre hemma.

– Nuförtiden är Aldo en mycket väl fungerande tjänstehund på jobbet och hemma är han en högt älskad familjemedlem som gillar att gosa med barnen, säger Fredrik.

Aldos förmåga att växla mellan jobb och fritid beskriver Fredrik som hans främsta egenskap.

– Aldo kan också växla mellan olika uppgifter i jobbet och han tycker alltid om att jobba, säger Fredrik.

Arbetsförmågan avspeglas i det mycket stora antal gripanden som Aldo varit inblandad i de senaste åren. Redan första året gjorde han 33 gripande och året därpå 39. Det här året har han gjort hela 56 gripande och det är också det som lyfts fram av juryn tillsammans med ekipagets förmåga att lösa skiftande arbetsuppgifter.

Juryn, bestående av Håkan Wall, Rikskriminalpolisen, Inger Svedin, Svenska Kennelklubben och Kenneth Eriksson från Polisens Hundförarförbund, motiverade sitt val av Årets polishund så här:

”Under nomineringsperioden 2012/2013 har Aldo med sin förare Fredrik Willander bidragit till ett mycket stort antal gripanden av misstänkta gärningsmän, på bar gärning eller på flyende fot.
Juryn har särskilt beaktat patrullens energi, effektivitet och noggrannhet. Särskilt imponerande är det taktiska sätt på vilket föraren har använt sin hund i skiftande tjänsteuppdrag.
Aldo med sin förare har genom sitt arbete visat prov på den stora betydelse en väl fungerande polishund har för bekämpande av vardagsbrottslighet.”

Polishunden Aldo och hans förare Fredrik Willander kan ses på Stockholm Hundmässa den 7–8 december på Stockholmsmässan, Älvsjö. Prisutdelningen äger rum den 7 december. Priset är ett resestipendium på 15 000 kronor till Fredrik Willander och ett smaskigt ben till Aldo.

polishund-aldo

FIKK - För att alla behövs
Läs också