Örebro Futsal Club

Rekord för Återvinningshelgen

· Publicerad: 29 oktober 2013 · 16.50.

Helgen mellan den 27 och 29 september arrangerades Återvinningshelgen för att sätta fokus på insamlingen av uttjänta elprylar. Engagemanget var rekordstort: nästan hälften av Sveriges kommuner deltog med aktiviteter. Insamlingsresultatet presenteras i februari 2014 och engagemanget fortsätter på Facebook.

Helgen mellan den 27 och 29 september gick Återvinningshelgen av stapeln för fjärde året i rad. Helgen arrangerades av El-Kretsen för att belysa vikten av att återvinna små elprylar* som lätt blir liggande hemma. Till exempel ligger uppskattningsvis 15 miljoner gamla mobiltelefoner och dammar i svenskarnas byrålådor. I februari 2014 redovisar El-Kretsen insamlingsresultatet från helgen i samband med redovisningen av den totala mängden återvunnet elavfall under 2013.

Annons ▾

– Vi ser att det fantastiska engagemanget under Återvinningshelgen har lett till ökad insamling. De senaste åren har mängden insamlade små elprylar ökat och vi hoppas se att den trenden håller i sig. Gamla elprylar som legat hemma och skräpat kan nu komma till nytta. Sveriges glömda naturresurser kan återanvändas för nyproduktion, säger Ulrika Eliason, informationschef på El-Kretsen.

Runt om i landet tog sig återvinnare till insamlingsplatserna med sina elprylar och hela 132
kommuner hade lokala aktiviteter som tävlingar, fika, aktiviteter på torget och förlängda öppettider på återvinningscentralerna. Uppslutningen var extra stor i Skåne, Västra Götaland, Västmanland och Stockholm.

Örebro kommun hade till exempel en extra stor satsning på Mellringe återvinningscentral där man
delade ut elprylpåsar och ballonger till besökarna och möjlighet att lämna småelektronik till en mobil återvinningsstation.

I Sigtuna höll många återvinningscentraler öppet längre och även där fanns en mobil återvinningsstation.

I Linköping lottade man ut hockeybiljetter och bjöd på fika, och i Ludvika lottade Björnhyttans återvinningscentral ut tre knallrosa cyklar från den ideella organisationen RIA som renoverar gamla cyklar.

I Robertsfors kunde invånarna lämna in sina uttjänta små elprylar utanför ICA och Konsum samt i småelsvagnar på olika platser i kommunen. I Skellefteå hölls det öppet hus på fyra återvinningscentraler med fika och tävlingar.

FIKK - För att alla behövs
Läs också