Örebro Futsal Club

En av tre bär alltid reflex i mörkret

- .

November är den månad reflexer behövs som allra mest, men många slarvar. Bara en av tre bär alltid reflex när de är ute och går i mörker. Störst andel reflexanvändare hittar man i Dalarna. Skåningar och stockholmare struntar ofta i reflexerna.

Under den mörka årstiden innan snön fallit lever fotgängarna extra farligt i trafiken. En sammanställning av STRADAs olycksstatistik för åren 2007 – 2011 visar att november är den månad då flest fotgängare blir påkörda av bilar och andra motorfordon. Studier av fotgängarolyckor hos försäkringsbolaget If visar att de flesta dödsolyckorna sker i mörker.

En ny undersökning från If med drygt 3 600 svarande visar att skillnaden i reflexanvändning är stor i landet. I topp ligger Dalarna där varannan uppger att de alltid bär reflexer när de är ute och går i mörker. Blekinge, Jämtlands och Jönköpings län kommer därefter. I botten ligger Skåne, Stockholms och Uppsala län.

I Örebro så svarade 35% att dom använde reflex när dom var ute.

– De som bor på landsbygden är bättre på att använda reflexer. Ett skäl kan vara att det är färre gatlyktor där och reflexen blir mer naturlig när man är ute och går. Men reflexerna behövs även i storstaden och det borde vara en självklarhet för alla som är ute och går i mörkret, säger Dan Falconer, motorexpert på If.

Undersökningen visar också att kvinnor (43 %) är bättre än män (24 %) på att använda reflex. Äldre är också mycket bättre än yngre. 46% av 61-74-åringarna respektive 19 % av 18-29-åringarna bär alltid reflex i mörkret.

Reflexer är en billig livförsäkring. Utan reflex har en bilist endast 20 – 30 meter på sig att upptäcka och bromsa för en fotgängare. Med reflex är sikten 125 meter enligt NTF.

– För bilisterna är reflexer helt avgörande för att kunna upptäcka en fotgängare, säger Dan Falconer.

Läs också