Örebro Futsal Club

Rekordmycket pant till bistånd – Noraborna givmildast

· Publicerad: 11 mars 2014 · 10.52.

Under 2013 skänkte svenskarna rekordmycket pengar via tioårsjubilerande Biståndsknappen hos Coop. Noraborna är mest givmilda med pantpengarna i Örebro län. Tillsammans bidrog länsinvånarna med 181 486 pantkronor under året, motsvarande 9 074 nya träd i Afrika. Det visar Vi-skogens årliga pantranking.

I Nora skänker invånarna i snitt 3,21 kronor av varje pantad hundralapp via Biståndsknappen. Det ger en förstaplats i länet och betyder samtidigt att kommunen hamnar på en 22:a plats i landet, 18 placeringar bättre än förra året då kommunen kom på plats 40. Tvåa i länet är Askersund med ett snitt om 1,98 kronor och därefter kommer Örebro där invånarna i snitt skänker 1,86 kronor.

Annons ▾

– Vi vill rikta ett varmt tack till alla som trycker på Biståndsknappen i Örebro län. Pantpengarna från det senaste året motsvarar 9 074 nya träd i Afrika. Träden ger en bättre miljö, pengar till barnens skola och skyddar människor mot klimatförändringarnas effekter, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.

I Örebro län skänktes under förra året 181 486 pantkronor till bistånd i Coops butiker. Tillsammans med andra givmilda kunder runt om i landet bidrog de därmed till nytt rekord för Biståndsknappen – som fyller tio år i år. Under 2013 skänktes totalt åtta miljoner kronor. Det är 100 000 kronor mer än året före och den högsta noteringen sedan knappen introducerades 2004.

– Det är enormt glädjande att så många trycker på Biståndsknappen. Förra årets pantpengar motsvarar 400 000 nya träd i Afrika, räknar vi från starten rör det sig om nära tre miljoner träd. Planterade i rad skulle det räcka hela vägen från Örebro till Kenya, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen.

Mest generösa med panten i Sverige är invånarna i Vaxholms kommun – här skänks närmare sju kronor av varje pantad hundralapp till bistånd. På andra plats kommer de fem senaste årens etta Lidingö och därefter Vadstena. Bästa län är Stockholm, följt av Uppsala och Jönköping. Örebro län klättrar från plats 15 till plats 12, det är den största ökningen bland länen i Sverige och ger titeln Årets pantlän. Topplistor nedan.

Fakta:
– Sedan starten har kunderna som trycker på Biståndsknappen skänkt 58,9 miljoner kronor till Vi-skogen och We Effect, som delar lika på pengarna. Beloppet motsvarar 2 945 000 nya träd eller stöd till drygt 30 000 familjer i östra Afrika där Vi-skogen arbetar.

– Biståndsknappen finns i 585 Coop-butiker över hela landet. Senaste tillskottet är på Gotland som fick sin första Biståndsknapp i november 2013.

– För tjugo pantade kronor kan en bonde i Afrika plantera ett nytt träd, som ger en bättre miljö, inkomster och pengar över till barnens skola.

FIKK - För att alla behövs
Läs också