Örebro Futsal Club

Hur smakar Broccoli för bebisar?

· Publicerad: 17 mars 2014 · 23.53.

Det ekologiska barnmatsföretaget Ella’s Kitchen har lanserat akademisk forskning som belyser hur vardagsmaten smakar för bebisar. Resultaten visar att bebisar har tre gånger fler smaklökar än en vuxen, och även ytterligare smaklökar i kinderna – detta bidrar till att förklara bebisars extrema reaktioner av glädje eller motvilja mot nya livsmedel och smaker.

Forskningen visar att det finns stora fysiologiska skillnader mellan hur bebisar och vuxna upplever mat. Medan bebisar föds med omkring 30 000 smaklökar i deras små munnar, försvinner många av dessa med åldern. En genomsnittslig vuxen har endast 10 000 smaklökar kvar, som också till
stort är avgränsade till tungan.

Annons ▾

Detta betyder att smaker kan upplevas upp till 10 gånger mer intensivt för en bebis och nya livsmedel kan leda till häpna, förvånade och även upprörda ansikten vid måltiderna. Dessutom kan det ta upp till 15 provningar av en ny smak innan en bebis accepterar den.

FIKK - För att alla behövs
Läs också