Örebro Futsal Club

Sveriges största cykeldestination

· Publicerad: 16 april 2014 · 23.43.

För fyra år sedan fanns det bara några kommunala cykelleder i Örebroregionen. Örebro var i princip en vit fläck på den svenska och europeiska cykelkartan. Idag är det annorlunda, idag är Örebroregionen Sveriges – och troligtvis även Europas – största och ledtätaste cykeldestination.

Till påsk öppnas cykellederna för säsongen – med det öppnar även Sveriges – och troligtvis även Europas – största och ledtätaste cykeldestination. Nämligen Bergslagen Cycling som hittas i Örebroregionen.

Annons ▾

– Vi har skapat 100 cykelleder, där nästan hälften är skyltade mountainbikeleder. Sedan den förra säsongen har vi jobbat hårt med att få till nya leder och nu är vi den största och ledtätaste cykeldestinationen i Sverige, säger Katarina Rönnbacka-Nybäck, projektledare för Bergslagen Cycling.

Storsatsning på mountainbike
– Det som framförallt särskiljer Bergslagen Cykling från är andra cykeldestinationer är det 950 kilometer långa sammanhängande systemet av mountainbikeleder. Man kan man ta sig från Askersund i söder, till Hjulsjö och Kloten i norr. Men framförallt är lederna uppbyggda i loopar så de passar både om vill ta en långtur eller om man vill skräddarsy sin rutt efter de utmaningar man söker, fortsätter Katarina Rönnbacka-Nybäck.

Till våren invigs också nya mountainbikeområden i Askersund, Lekeberg, Ånnaboda och Lindesberg. Det slår upp portarna till många sköna mil på stigar och småvägar.

Det sista området i Viker, utanför Nora, blir klara under tidig sommar i år. Totalt blir det nya 46 leder för den här säsongen. I de flesta områdena finns leder lämpliga för familjen, med korta fina turer på stigar som passar barn eller nybörjare till långa och tekniskt krävande leder.

Tävlingscykling för alla smaker
I samarbete med lokala cyklister har 10 fina roadbikeleder – eller landsvägsturer – tagits fram för dem som vill köra racercykel. Ledernas längd varierar från cirka 35 till 150 kilometer. De går också genom skiftande natur och höjdskillnader. Så även här finns möjligheter att skräddarsy sin tur.

Leisureturer för upplevelseturen
Slutligen finns även ett 40-tal leisureleder som riktar in sig till dem som vill ha en rekreativ cykelupplevelse snarare än en sportbetonad sådan.

– Leisurelederna passar för den som vill ta en dagsutflykt och kanske stanna till på något fik längs vägen eller varför inte den som vill ta en cykelsemester och sova över på något trevligt hotell eller en mysig camping. Tanken med leisurelederna är man med hjälp av cykeln ska kunna uppleva naturen, de varierande omgivningarna och de kulturhistoriska miljöerna i vår region, avslutar Katarina Rönnbacka-Nybäck.

FIKK - För att alla behövs
Läs också