Örebro Futsal Club

Historisk slutspelsseger för Örebro Hockey

· Publicerad: 13 mars 2015 · 21.22.

Det var en historisk dag för Örebro Hockey. För första gången spelade klubben en slutspels match i SHL. Motståndare i första omgången är Växjö, ett lag precis som Örebro har gått från spel i allsvenskan och sedermera lyckats etablera sig i hockeyns finrum.

Inför matchen var hemmalaget Växjö stora favoriter, laget är även guldfavoriter och en tippad utmanare till Sveriges bästa hockeylag Skellefteå AIK. Framför allt är det Växjös forwards som är deras stryka. Här finns Robert Rosén, Nick Johnson, Liam Reddox och den gamle räven Tomi Kallio. Alla utpräglade målskyttar.

Annons ▾

Även Örebro har en stark forwardsuppsättning där den klarast lysande stjärnan är amerikanen Derek Ryan. Tillsammans med Martin Johansson och Daniel Viksten har de utgjort en av SHLs bästa kedjor under säsongen. Örebro har dessutom en av ligans bästa målvakter i Julius Hudacek.

Första perioden
Det var en bra start på första perioden i Växjö. Bägge lagen visade upp intensivhet och styrka. Målchanserna var få och det luktade väldigt mycket tät slutspelshockey om matchen, men det var ändå hemmalaget som ledde skottstatistiken och de skulle ta kommandot i mitten av matchen när de fick ett powerplay. Jared Aulin drog på sig en onödig puck-out utvisning.

Hemmalaget kunde inte få in något mål i fem mot fyra, men de skulle få en ny chans när det återstod 3 min av perioden. Även den här gången visade Örebro upp ett bra boxplayspel och första perioden slutade 0-0 med ett visst övertag till Växjö som vann skotten med tio mot fyra.

Andra perioden
Hemmalagets tryck fortsatte i början av andra perioden och nu fick de utdelning. Backen Sebastian Erixon kom igenom och kunde sätta 1-0. Några min senare utökande Växjö ledningen till 2-0 i powerplay genom Rhett Rakhshani. Örebro hade vid det här tillfället bara skjutit ett skott på mål medan Växjö hade skjutit nio stycken.

Örebro tog en timeout och lugnade ner hemmalagets tempofyllda spel. Efter det fick de återigen en viss stabilhet men det var fortfarande Växjö som kontrollerade matchen. Mot slutet av perioden fick Hudacek göra ett par svettiga räddningar medan hemmalaget återigen fick chansen i powerplay. Andra perioden slutade 2-0 till Växjö.

Tredje perioden
Växjö hade under hela matchen neutraliserat Ryan-kedjan i Örebro på ett effektivt sätt. Därför blev det ett läge för en annan att kliva fram. Cristopher Nihlstorp hade inte haft så mycket att göra under matchen och när Bobo Petersson la in ett skott på mål tappade han pucken. Johan Adolfsson var snabbt framme och kunde peta in returen och Örebro hade kontakt.

Det var ett helt annat Örebro efter målet, de fick ett powerplay där det var nära för laget att kvittera. Nihlstorp gjorde en jätteräddning på Mikko Lethonen samtidigt som även ribban räddade ett skott för Växjömålvakten.

Växjö blev allt mer stillastående och med ungefär fem min kvar av perioden trippades Derek Ryan och Örebro fick ett powerplay. Där tog det inte lång tid innan Örebro fick sin efterlängtade kvittering. Marcus Weinstock hittade luckan bakom Nihlstorp och det stod helt plötsligt 2-2.

Men det skulle inte ta slut där, med 49 sek kvar av matchen kom Martin Johansson och Daniel Viksten i en kontring. Det slutade med att Viksten pricksköt in 2-3 bakom Nihlstorp. Örebro hade vänt matchen och kunde tillslut vinna efter en stark tredje period.

Den historiska slutspelssegern lades till grund i matchen sista period. Växjö hade kommandot och det var Hudacek som höll nere siffrorna. När väl Örebro fick kontakt blev Växjö passiva och tappade fokus, tillslut var det Örebros Ryan-kedja som avgjorde matchen, de hade varit osynliga fram till den sista minuten.

På söndag är det dags igen då Örebro tar emot Växjö hemma i Behrn Arena. Äventyret fortsätter för de rödvita.

Text: Martin Avedal (Mavfoto / Örebro Tribune)

Läsarbild: Manne Duberg
Läsarbild: Manne Duberg

FIKK - För att alla behövs
Läs också