Örebro Futsal Club

Hudacek finalist i SHL Awards 2015

· Publicerad: 13 mars 2015 · 15.17.

SHL 2014/2015 är färdigspelad och säsongen har bjudit på prestationer i absolut världsklass på många håll i vinter. De allra främsta profilerna och spelarna prisas i SHL Awards i C More den 27 april. Men redan nu har juryn sagt sitt och finalisterna är klara i kategorierna Årets målvakt och Årets back.

Vinnarna i SHL Awards utses av en jury bestående av SHL:s 12 huvudtränare och lagkaptener samt av 24 noga utvalda ishockeyprofiler och journalister representerade från såväl riks- som lokalmedia.

Annons ▾

Finalisterna i kategorin Årets målvakt 2015:

Julius Hudacek – Örebro Hockey
Hudacek värvades till Örebro inför den här säsongen, mycket tack vare tränaren Kent Johansson som haft tjecken tidigare i laget då han tränade Frölunda. Johansson blev förtjust i Hudacek under den tiden, både som målvakt och som person. Han har spelat bländande mellan stolparna och gett laget den stabilitet som saknades säsongen innan. Han har ofta varit den spelare som vägt över matcherna till sitt lags fördel och närkingarna har blivit ett topplag och spelat till sig en historisk slutspelsplats.

Motivering från jurymedlem:
”Har lyft hela Örebro och leder den statistiken som jag tycker är viktigast – flest vinster. Är också en showman som lyfter hela ligan och sprider glädje.”

Joel Lassinantti – Luleå Hockey
Lassinantti, med Antnäs BK som moderklubb, har slagit igenom med dunder och brak i SHL 2014/2015. Han har tillhört Luleå under många år men varit utlånad till både Almtuna och Asplöven i HockeyAllsvenskan. Hela förra säsongen tillbringade Lassinantti i Asplöven och kallades hem till Luleå inför den här säsongen för att konkurrera med den betydligt mer rutinerade Daniel Larsson. Det stod ganska tidigt klart att det var Lassinantti som var förstavalet för tränaren Joakim Fagervall och 22-åringen har åtskilliga gånger skämt bort hemmapubliken med sitt lugna och stabila målvaktsspel.

Motivering från jurymedlem:
”Han har stått för ett stabilt spel genom hela säsongen och det är svårt att förstå att det är hans första år i SHL. Framtiden ser ljus ut och är utstakad mot de största ligorna i flera år framöver. Lassinantti är ett nytt exempel på att skolningen av svenska målvakter är på absoluta toppnivån.”

Markus Svensson – Skellefteå AIK
Svenssons framgångssaga fortsätter. Vid 21-års ålder spelade han ishockey i division 1, tog året efter steget till HockeyAllsvenskan och debuterade inte i SHL förrän 2011 som 27-åring i AIK. Det har därefter gått spikrakt uppåt för Kalmar-födde Svensson och har hittills resulterat i två SM-guld med Skellefteå med chans till ett tredje raka framåt vårkanten. Trots ett par skador under säsongen har han visat att han kan komma in och vinna viktiga och jämna matcher till laget och han är en lugn, trygg och stensäker sista utpost för de regerande mästarna.

Motivering från jurymedlem:
”Håller en otroligt hög och jämn nivå med kapaciteten att göra avgörande räddningar när som helst i matcherna.”

Finalisterna i kategorin Årets back 2015:

Tim Heed – Skellefteå AIK
Född i Göteborg och hockeyfostrad i Södertälje. Den unga och skridskoskickliga backen har varit ett av utropstecknen i SHL under säsongen. Har mognat i sitt spel och dessutom gjort flest poäng av alla i seriesegrande Skellefteå – som back. Ett otroligt bra facit från ett av de stora framtidsnamnen i Sverige på backsidan som redan vid 24 år är en fullfjädrad tvåvägsback.

Motivering från jurymedlem:
”Spenderade i praktiken halva fjolårssäsongen och sommaren med att träna upp sin grundfysik – nu är han plötsligt seriens bäste offensive back. Beviset för alla att hårt arbete faktiskt lönar sig.”

Jonas Junland – Linköping HC
Linköpingssonen Junland skolades i östgötarnas akademi och har känt på spel i både NHL och AHL, men har hittat tillbaka hem till moderklubben. Har alltid varit en stabil defensiv back, men har under säsongen utvecklat sitt offensiva spel och tagit det sista steget till att bli en komplett försvarsgigant. Är en stor del i Linköpings boxplay som varit bäst i Sverige under säsongen.

Motivering från jurymedlem:
”Det finns ett skäl till att Pär Mårts är förtjust i den här killen – och det är inte det mäktiga skägget. Uppträder så stabilt att han ensam skulle kunna ersätta försvarsindustrin som tillverkas i Linköping.”

Cory Murphy – Växjö Lakers
Kanadensaren kom till Växjö Lakers från KHL för två säsonger sedan, men känns redan som en symbol för klubben där Murphy går längst fram med fanan i handen. Den eleganta och kompromisslösa tvåvägsbacken gjorde flest poäng av alla backar i SHL. En general som styr sina medspelare både i egen zon och på offensiv blålinje.

Motivering från jurymedlem:
”Backeleganten som aldrig sätter sig själv eller lagkamrater i problem. Bra första pass som gör att Växjö har en bra offensiv.”

FIKK - För att alla behövs
Läs också