Örebro Futsal Club

Är det dags att ta kaptensbindeln från Zlatan?

· Publicerad: 18 mars 2015 · 19.39.

Det är väl ingen i Sverige som har missat att Zlatan är i ett nytt blåsväder efter att han fått ett utbrott efter matchen mot Bordeaux, den svenske storstjärnan i PSG samt lagkapten i det svenska landslaget blev förbannad på domaren och menade att Frankrike inte förtjänar ett lag som PSG.

Hans uttalande har upprört många i Frankrike och både landets idrottsminister Patrick Känner och det högerpopulistiska partiet Nationella Frontens ledare Marine Le Pen har gått ut och kritiserat den 33-åriga anfallaren. Marine Le Pen menade till och med att landet skulle slänga ut Zlatan.
Men jag som är intresserad av sport och framför allt ishockey och fotboll kan förstå att en spelare blir förbannad över ett domslut som han/hon kanske tycker var felaktigt. Det är en del av sporten, Zlatans ordval å andra sidan kanske inte var de bästa men det är fortfarande skönt att se en spelare på ålders höst visa upp lite vinnarmentalitet.

Zlatan är en av Sveriges bästa fotbollsspelare för sin tid, under hans aktiva karaktär har vi inte haft någon som varit större. Möjligtvis Henrik Larsson som vann både Champions Leauge och Premier Leauge i slutet av 2000-talet. Larsson var en vinnare och det är även Zlatan, och efter matchen mot Bordeaux visade han att han fortfarande vill vinna. Det har jag stor respekt för.
Man samtidigt kan man inte gång på gång uttala sig illa bara för att man är en superstjärna, speciellt om man även representera sitt land som lagkapten. Det är inte första gången Zlatan hamnat i blåsväder på grund av sina dåligt valda ord. Speciellt under den debatt som blåst upp gällande dam – och herrfotboll.

Annons ▾

Zlatan tyckte bland annat det var ett dåligt skämt att man jämförde Anders Svensson med Therese Sjögran. Och har även sagt att i Europa jämförs han med Ronaldo och Messi, men när han kommer hem till Sverige blir han jämförd med en damspelare. Och han har en poäng i sina uttalanden, det går inte jämföra dam – och herrfotboll då det finns stora nivåskillnader, men man ska respektera varandra. En lagkapten ska vid det här tillfället gå ut och stödja damer eller uppmana dem åt att inte ge upp.
För det här är ingen tävling mellan dam – och herrfotboll utan en protest ifrån en grupp kvinnor som känner sig undanskuffade av sitt egna förbund. Speciellt på den senaste fotbollsgalan där de fick agera statister samtidigt som männen oavbrutet hyllades. Men Zlatan väljer att håna Sjögran istället för att ge support.

En exemplarisk lagkapten ska förgå med ett bra exempel på både planen och utanför. Något jag anser att Zlatan inte har gjort på många år. Speciellt utanför planen, det finns en anledning till varför Johan Pettersson i Partaj porträtterar Zlatan som en egocentrisk diva som tror solen snurrar runt honom.

På planen har Zlatan å andra sidan levererat flera vacker och spektakulära mål i den svenska landslagsdressen. Men det var som jag tidigare skrev, han är Sveriges just nu bästa fotbollsspelare. Det kan också vara ett bevis på hur dåligt svensk fotboll mår, det finns ingen annan som duger som lagkapten. Detta får mig att tänka på hockeyspelaren Pavel Bure som under säsongen 2001/2002 var lagkapten i NHL-laget Florida Panthers. Vid den här tiden var Panthers ett dåligt lag och Bure var lagkapten på grund av att han lagets bästa målskytt och inget annat.

Men Zlatans utbrott efter matchen mot Bordeaux är självklart en incident som inte ska påverka det svenska landslagets val av lagkapten. Men de andra plumpade kommentarerna borde kanske göra det.

Fast samtidigt får det mig att tänka på Chelseas tränare Jose Mourinho, som har en taktik där han pratar om sig själv för att ta bort fokus från sitt lag inför viktiga matcher. När Zlatan pratade om sig själv under debatten om damfotboll lyfte han bort fokus från det egentliga problemet och la det på sig själv istället. Vilket i sig kan vara en smart taktisk lösning från en bra lagkapten, eller vad tycker ni?
the-ball-488725_1280
Text: Martin Avedal Mavfoto / Örebro Tribune

FIKK - För att alla behövs
Läs också