Örebro Futsal Club

Ormarna har vaknat upp – Var rädd om din vän

· Publicerad: 18 mars 2015 · 22.24.

Solen och värmen som är i Sverige just nu gör att ormarna är tidigt ute i år. Djurkliniker och djursjukhus har börjat att få in dom första fallen av huggormsbitna hundar och katter.

Varje år i Sverige blir ett stort antal katter och hundar bitna av huggormar som i sin tur kan leda till allt från en lokal svullnad till ett allvarlig läge för livet. Varje år dör ett antal hundar av huggormsbett, fast de flesta blir friska igen.

Annons ▾

Du ska kontakta veterinär även om du tycker ditt djur verkar obesvärad efter ett ormbett.

Hur skyddar du din vän om det blivit bitet av en huggorm?
Håll hunden i strikt stillhet och uppsök veterinär omedelbart efter ett ormbett!

Varför ska hunden vara stilla efter den blivit ormbiten – den mår ju bra just nu?
Efter ett ormbett dröjer det ofta 30 minuter, ibland flera timmar, innan giftet når blodcirkulationen. Om hunden rör på sig kan detta påskynda upptaget av gift till blodbanorna, och risken är större att hunden blir allvarligt påverkad av den förgiftning ormbettet resulterar i redan innan ni hinner fram till veterinär. Håll därför den ormbitna hunden i stillhet, lämna ormbettet ifred (inget bandage, kyla, sugande eller liknande) och uppsök omedelbart veterinär för kontroll av huggormsbettet.

Jag har hört att ormbett inte behöver vara så farligt?
Ja, om du har tur kanske din hund bara har fått ett sk torrbett, dvs ett försvarsbett utan någon insprutning av ormgift. Om inget ormgift har sprutats in kanske just din hund klarar sig undan med blotta förskräckelsen. Men om förgiftning skett kan situationen snabbt bli allvarlig, och utan veterinärvård kan din hund i värsta fall dö av ett ormbett.

Du ska kontakta veterinär även om du tycker ditt djur verkar obesvärad efter ett ormbett.

Wilma

FIKK - För att alla behövs
Läs också