Örebro Futsal Club

Alla går att ersätta, även Persbrandt

· Publicerad: 20 mars 2015 · 15.01.

Skådespelare Mikael Persbrandt har gjort sitt som Gunvald Larsson. Det var en nyhet som kom ut nu under veckan som gick. Efter 18 år tackar Persbrandt för sig och nu kommer han satsa på sin internationella karriär. Något som jag inte tycker är helt fel, då bland annat Michael Nyqvist, Noomi Rapace och Joel Kinnaman har gjort detsamma med stora framgångar.

För Persbrandt gäller det dock att inte hamna i bi-rollsträsken utan verkligen hitta filmer där han får spela huvudroller, något han redan har gjort i ett antal filmer producerade i vårt grannland Danmark. Men ska han satsa på påkostade Hollywoodfilmer kan det återigen bli en liten tråkig biroll som i filmen Hobbit: Smaugs ödemark. Något han bör undvika.

Annons ▾

Men andning till varför jag skriver den är krönika är inte för att ge en redan etablerad skådespelare tips om vilka filmroller han ska ta, utan för att kommentera nöjesskribenten Mattias Bergqvist artikel i gårdagens Expressen.

”Måtte bara ingen våga ta sig an Gunvald – ingen kan ersätta Persbrandt” lät huvudrubriken till Bergqvists artikel. Där går han igenom vilken betydelse karaktären har haft för Beck-serien och vad Persbrandt har gjort för att ge karaktären liv. Framför allt den utveckling som han har gett karaktären från första filmen till de nya som hade premiär tidigare år.

Och jag kan till en viss del hålla med Bergqvist, Persbrandt har utvecklat sitt skådespel något som inte bara har synts i Beckfilmerna utan även i skådespelarens karriär. Rollen som den alkoholiserade Hasse i ”Mig äger Ingen” vara bara ett prov på den kapacitet Persbrandt besitter.

Fast det är just citatet att ingen kan ersätta Persbrandt i rollen som Gunvald Larsson jag reagerade på. Det man inte får glömma är att Persbrandt redan har ersätt en annan begåvad skådespelare utan att imponera. Rolf Lassgård spelade Gunvald Larsson i 6 st Beckfilmer under det tidiga 90-talet och gjorde med både pondus, charm och en allvarlig ton som skulle få de flesta att sätta kvällskaffet i halsen när de sitter och tittar på TV4 en söndagskväll.

Men förmodligen lever vi alla i den tid som vi växte upp i. De som har växt upp med Persbrandt i Beck kan inte tänka sig någon annan att spela just den rollen även om Lassgård och för den delen även Tomas Hellberg gjorde det bättre. Persbrandt spelade 2012 in två filmer som agenten Carl Hamilton, ytligare två filmer som skulle bygga på hans redan tramsiga machoimage. Något han inte behöver då vi redan vet att han spela tuffa roller.

Här skulle jag även vilja påstå att jag också lever i den tiden då jag växte upp. Jag lever kvar när Stellan Skarsgård spelade Carl Hamilton och Rolf Lassgård spelade Gunvald Larsson. För mig är det omöjligt att se någon annan i dessa roller, men alla går att ersätta och det finns en mängd duktiga och kreativa skådespelare där ute som enkelt skulle kunna axla en så simpel karaktär som Gunvald Larsson.

Om nu någon får för sig att spela in Beckserien på nytt med helt nya skådespelare är det bara inse att de gamla idolerna går att ersätta, även Mikael Persbrandt. För jag håller fortfarande Carl-Gutsav Lindstedt som min absoluta favorit Martin Beck, och då får man inte glömma att han blev ersatt av både Gösta Ekman och Peter Haber som gjorde två lika bra prestationer, vem hade trott det 1976?

FIKK - För att alla behövs
Läs också