Örebro Futsal Club

Jag ser fram emot en ny säsong

· Publicerad: 24 mars 2015 · 20.45.

Tomi Kallio, Tomi Kallio, den 38 åriga finska forwarden skrev igår hockeyhistoria i Örebro, han kommer för evigt bli ihågkommen som killen som skickade ut Örebro ur sitt första slutspel.

Det känns fortfarande tungt så här dagen efter, för att man kommer sakna upplevelsen från hemmamatcherna i Behrn Arena. Sekunderna precis innan spelarna kommer in på isen, trycket från hemmaklacken men även det trevliga bemötandet från pressvärdarna i pressrummet.

Men nu är det bara att se framåt, i höst är det en ny säsong och dessförinnan ska vi få ett avslut på den nuvarande säsongen och dessutom uppleva en sommar full med fotboll och konserter. Fast man ska vara stolt över den säsong Örebro har utfört. Speciellt med tanke på att laget för ca ett år sen spelade i kvalserien.

Annons ▾

Organisationen bakom klubben visste att om de skulle bli en utmanare var de tvungna att rensa i truppen och ta in nya och bättre spelare. Framför allt märks två nyförvärv, Derek Ryan och Julius Hudacek. Ingenting kan vara säkert inom dagens svenska hockey, men Hudacek har kontrakt även nästa säsong och förra veckan ryktades om att Ryan hade förlängt. Jag ser det som en självklarhet att de representerar Örebro även nästa säsong.

Spelarna Tomas Skogs, Anders Eriksson, Jared Aulin och Brian Willsie är det mer oklart om. Willsie är 37 år och har kanske passerat best före datumet fast han är en underskattad grovjobbare med mycket rutin från både NHL och AHL. Samma sak gäller Anders Eriksson han är också en grovjobbare som gjorde mycket bra för klubben under säsongen.

Tomas Skogs och Jared Aulin har å andra sidan underpresterat under stora delar av säsongen. Det sägs att Skogs har fått ett nytt kontrakt men även Aulin är på väg bort. Jared Aulin är en publikfavorit men producerar inte längre på den förväntade nivån. Ett miljöombyte kanske skulle passa kanadensaren väl.

Lika mycket som jag ser fram emot en ny säsong lika mycket fasar jag över den. Örebro har gått ifrån två kvalserieomgångar, ett avancemang, en ny kvalserie och ett slutspel på bara 4 år. Om laget ska höja sig krävs mer investeringar och nya spelare. För det var skillnaden mellan Örebro och Växjö, truppen. Växjö är en guldfavorit med betydlig mer tunga pjäser i försvaret och offensiven.

Anfallet behöver en till kreativa forward som Ryan, en som kan skapa chanser från alla delar av isen. Ryan försvann helt i serien mot Växjö och då försvann även udden i anfallet, Mikko Lethonen fyllde detta behov delvis under slutspelet. Lethonen hade en seg start i Örebro men blev bara bättre och bättre, men var ändå långt ifrån sitt forna jag.

Sedan behöver även Örebro rusat upp förvaret. Johan Motin och Viktor Ekblom gjorde ett bra jobb med att försvara målet men offensiven kunde varit bättre. Det var egentligen när Petr Zamorksy kom in som försvaret fick en offensiv touch. Zamorksy är dock bara ett lån, Örebro behöver en permanent spelare.

Tittar man på Växjö så har de två backgiganter, Cory Murphy är den lilla snabba offensiva backen som spelar i powerplay medan Noah Welch är den stora fysiska bjässen med ett hårt slagskott. Örebro skulle vara så mycket bättre med en spelare av deras kaliber i försvaret.

Det jag dock fasar över är att Örebro inte kommer hitta de spelare som behövs och att de inte kan återupprepa samma succé som den här säsongen. Jag vill inte se Örebro i någon ny kvalserie om nu maskineriet skulle haverera. För jag ser verkligen framemot en ny säsong när man kan stå med kameran i högsta hugg och höra publiken ropa ut DET ÄR VI SOM ÄR ÖREBRO!
Text: Martin Avedal – M.A.V.Foto
Hockey_17_A

FIKK - För att alla behövs
Läs också