Örebro Futsal Club

Svartmyran är här, så undviker du att invaderas

- .

Vårvärmen är härlig för oss nordbor, men den för också med sig att naturens invånare vaknar. Svartmyran är en av dem. Den söker sig till våra hem i jakt på energirik föda innan den finns i naturen.

– Svartmyror är riktigt smarta i sin jakt på mat, de lämnar myrsamhället på bred front och myror som hittar mat gör doftspår hela vägen tillbaka till samhället. Sedan dröjer det inte länge förrän hundratals myror bildar en myrstig mot födan, säger Jan Jungerstam, skadedjursexpert på Anticimex.

Annons ▾

Det finns mycket man kan göra själv för att skydda sin inomhusmiljö. En sak är att hålla rent, var då särskilt noga med att inte ha gamla fläckar av juice, saft, läsk eller annat som innehåller mycket socker.

– Ett annat sätt som gör att man helt kan slippa problemet med myror är att mata dem utomhus, med exempelvis sirap. Då kan det bli så att de inte letar sig vidare in i boendet efter mer föda, säger skadedjursexpert Jan Jungerstam.

Om myrorna väl tagit sig in på bred front i hemmet krävs det mer för att bli av med dem. Men även här finns effektiva metoder.

– Det absolut bästa är att försöka lokalisera deras samhälle och sätta in åtgärder där direkt, genom att exempelvis gräva bort boet. Samtidigt orsakar svartmyrorna normalt ingen skada. Tvärtom har de en viktig roll i naturens kretslopp. Om inte svartmyran fanns så hade vi till exempel inga blåsippor, eftersom det är svartmyran som står för pollineringen, avslutar Jan Jungerstam.

Täta vattenläckor och avlägsna fukt intill husgrunden, eftersom myror behöver vatten för att överleva.
Se över eller reparera dörrlister och hål i väggar. Sätt upp nät för exempelvis luftintag så att det blir svårt för myror att hitta in.
Bär ut sopor regelbundet, dammsug och våttorka ofta.
Håll efter spill av sockerrika produkter som juice, saft och läsk.
Ta bort eller trimma buskar alldeles intill huset som kan ha bladlöss. Där samlas ofta myrorna.
För att bli av med myrorna helt bör du försöka lokalisera själva boet. Oftast finns myrsamhället under plattor, stenar eller liknande. Placera gärna något sött, exempelvis sirap eller saft vid samhället ute i naturen så behöver myrorna inte söka sig in efter mat.
Har myrorna kommit in i huset kan du använda myrdosor med bekämpningsmedel.

OBS ! ej Svartmyra på bilden
OBS ! ej Svartmyra på bilden

FIKK - För att alla behövs
Läs också