Se till att ha rätt däck i påsktrafiken

· Publicerad: 2 april 2015 · 10.39.

Påsklovsveckan brukar innebära intensiv trafik och polisen ökar därför bland annat hastighetsbevakningen.

För att minska risken för trafikolyckor kan du själv se till att du har rätt typ av däck och låta bli mobiltelefonen när du kör.

Annons ▾

Hjul, bildäck, vinterdäck, dubbfritt – låt mobiltelefonen vara när du kör. Några få sekunders ouppmärksamhet på vägen kan lätt sluta i diket i bästa fall eller med en kollision i värsta fall. Låt en medpassagerare sköta detta i stället eller stanna bilen, säger Bengt Svensson, kommissarie och trafikansvarig på polisen, till polisen.se.

Påsken är en brytningstid vädermässigt. Därför är det viktigt att hålla koll på vädret dit man ska och välja däck därefter.

– Är det vinterväglag ska du ha vinterdäck. Men är det barmark har dubbdäck sämre bromsförmåga, säger Bengt Svensson.

Polisen vidtar vissa säkerhetsåtgärder och ökar sin närvaro på vägarna med bland annat hastighetskontroller.

– I polisregion Öst kommer vi att satsa på hög synlighet, hastighetsövervakning, fordons- och förarkontroller i första hand på de stora vägarna i regionen, så som E4, E20, E22 och riksväg 40, säger Lars-Jonney Jonsson, gruppchef på trafikpolisen i polisregion Öst.

Omkörningsfil stängs av mellan Gävle och Tönnebro när trafiken är som tätast på skärtorsdagen (norrut) och annandagen (söderut) för att få ett bättre flyt i trafiken och för att minska risken för köolyckor. Det är ett gemensamt beslut av Trafikverket och polisen.

– I samband med omkörningar uppstår det störningar med stora hastighetsförändringar när bilister ska tillbaka in i enkelfilen igen. Sträckan mellan Gävle och Tönnebro är en av länets mest olycksdrabbade, säger Ulf Carnerius, gruppchef på trafiksektionen.

tyres-312884_1280
Källa Polisen.se

FIKK - För att alla behövs
Läs också