Örebro Futsal Club

ANPR – kameror som ökar trafiksäkerheten

· Publicerad: 16 april 2015 · 21.28.

ANPR är ett system som läser av registreringsskyltar och matchar dem mot olika register där fordonsbrister och avvikelser finns registrerade. Systemet är till stor hjälp för polisen för att hitta både fordon med brister men även kriminella personer.

Sedan ett halvår finns ANPR i ett antal fordon i polisområde Örebro län. ANPR är en förkortning av automatic number plate recognition (automatiskt avläsning av registreringsskyltar). Systemet består av kameror som antingen monteras på polisbilar eller på stativ, och som matchar förbipasserande fordons registreringsskyltar mot olika register.

Annons ▾

När systemet upptäcker en skylt som finns i registren varskor den poliserna med en ljudsignal. På det sättet får polisen snabbt information om vilka fordon som exempelvis är stulna, oskattade, avställda eller har körförbud.

Eftersom ANPR gör jobbet med att slå i register och på sekunden varskor poliserna om brister och avvikelser, kan poliserna själva koncentrera sig bättre på helhetssituationen i trafiken. Vem kör fordonet, hur beter sig föraren, vad finns det i den aktuella trafiksituationen som påverkar?

Den som tror att systemet bara är till för att upptäcka folk som fuskar med fordonsskatten eller liknande ska vara klara över att många kriminella personer färdas i fordon som finns i de register systemet söker.

ANPR gör att polisen i ännu högre utsträckning kan kontrollera sådana personer och förhoppningsvis klara upp fler brott.

FIKK - För att alla behövs
Läs också