Örebro Futsal Club

Grattis till segern Växjö

- .

Då var SHL-säsongen 14/15 avgjord, efter 55 omgångar och tre slutspelsrundor stod till slut Växjö Lakers som segrare.

Det krävdes sex stycken matcher mot dom regerade svenska mästarna Skellefteå innan laget från Småland kunde avgöra på övertid i sin hemmaborg.

Annons ▾

Det var Växjös första seger i SHL och den historiska målskytten blev finländaren Tuomas Kiiskinen som i den femte perioden sköt in en retur bakom storspelande Markus Svensson. I och med segern så bröt Växjö den dominans som Saik haft de senaste åren i svensk hockey. Men det ska inte glömmas bort att laget från Västerbotten spelade sin femte raka final.

Växjös slutseger kom inte som någon överraskning, inför säsongen var laget tippat att gå långt i slutspelet och framför allt vara den stora utmanaren till Saik. Frågan var bara om Växjö kunde rubba giganterna från norra Sverige och igår fick vi svaret.

Jag har fått möjligheten att se Växjö på nära håll då jag tre gånger under säsongen varit nere i Behrn Arena och fotat dem och ÖHK. Örebro vann de två grundseriematcherna jag såg men i slutspelet fick jag bevittna när Tami Kallio skickade ut ÖHK.

Växjös lagbygge imponerar, de visade styrka och tyngd när de vände och avgjorde mot Örebro. Laget har även gjort en fantastik klassresa då de kvalificerade sig till spel i hösta serien 2011. Fyra år senare skulle de vinna SHL. Då hade redan Saik förlorat sina första final, vilket säger en hel del om utvecklingen för det småländska laget.

Här kan även Örebro ta efter, de har många likheter med Växjö. Relativt nya elitlag som tyvärr inte har den tillväxt av egna spelare som många av de etablerade elitklubbarna i Sverige har. Det betyder att man måste titta utanför Sverige för att hitta spetskompetens och stjärnspelare. Cory Mutphy, Noah Welch, Jeff Tambellini, Jani Lajunen och många futländska proffs har varit viktiga för laget.

För Växjö gäller det nu att försöka bygga vidare för risken finns att man tappar flera viktiga kuggar när både NHL och KHL lockar med pengar och större prestigesegrar. Det är nackdelen när man inte kan bygga sitt lag med en svenskstomme som är skolad i sin egna förening, men för tillfället är det bara att gratulera Växjö till segern, för det här var de verkligen värda.

Text: Martin Avedal – M.A.V.Foto
Hockey_17

FIKK - För att alla behövs
Läs också