Örebro Futsal Club

En dag i mitt liv – Minst en fjärde gång tutar det till

· Publicerad: 8 maj 2015 · 19.05.

Börjar med att jag heter Håkan Eriksson och det var dags för min dag, en vanlig vardag – nåt jag ska försöka återge till er läsare.

Jag presenterar mig rätt och slätt , jag är grundare till nyhetsmedierna och sidorna Örebro Tribune och Utryckning.se sedan elva år tillbaka. Jag är ansvarig utgivare, redaktör på Örebro Tribune och den äldre händelse – rapportsidan Utryckning.se.

Annons ▾

Jag är även den som bygger sidans kod och design på Örebro Tribune tillsammans med teamet runt tidningen.

Det händer att jag far ut med min pressmoped “vespan” på larm i Örebro för att ta en bild vid händelser. Vespan är ett bra och snabbt sätt att ta sig fram på larm i innerstaden och närmare ytterområdena av Örebro. Jag och N’Sharp är dom två mopedburna fotograferna som for fram när Utryckning.se drog runt på snabba larm natt som dag i Örebro, in the old days.

Väckarklockan dänger till!
En, två, tre och minst en fjärde gång tutar det till, detta sker både i telefonen och i den IPad som förföljer mig dag som natt. Det är ett larm som inkommer och ger mig en varning om att det är dags att kliva upp. Detta för att kolla till larmläget, eventuellt kan det vara tid att ringa ut fotograf nu och väcka upp ligan i Örebro Tribune , teamet som måste börja ringa pressansvariga hos berörda myndigheter.

Denna morgon handlar det om ett automatiskt brandlarm som löst ut i en fastighet, man kan aldrig veta, men ett av tio av dessa larm så kan det handla om ett skarpt läge. Det var inte så denna tidiga morgon så jag stoppar ner huvudet på kudden igen, klockan är ännu inte slagen för att kliva upp.

Räddningstjänstens blåljus flimmrar till när dom far förbi på Kungsgatan i Örebro, utanför mitt fönster. Det inkommer många larm över en dag så det gäller att känna av om detta är något för oss.

Morgonkaffet
Morgonkaffet
Fortfarande jättetidigt på morgonen
Vaknar av mig själv och vandrar mot kaffebryggaren i köket, det är viktigt att den får börja jobba innan jag tar ett enda handtag denna morgon. Datorn står på sovläge och är även den trött, men redo att få vakna till innan jag stänger in mig på toaletten.

Kort därefter – Kaffet måste verka i kroppen
Öppnat balkongdörren för att sluka ett latte-glas kaffe och ett par Prince i lungorna.

Nu så har prinsessorna i huset vaknat, dom känner friska fläktar från luften som smiter in i lägenheten ifrån den gläntande balkongdörren. Prinsessorna är mina små Dansk-Svenska gårdshundar och dom två vill omedelbart ut för att få sin morgontoalett avklarad. Sessorna är smarta rackare, dom vet att frukosten serveras när vi varit ute.

Jag kan ju avslöja att jag är ju inte så sugen att gå ut denna tid, men va gör man…

Timmen går och går…
Sitter vid datorn, jag har kommit på det där bökiga problemet som bråkat i koden på sidan Örebro Tribune, detta är sedan två dagar och och det är för mig angeläget att slå på knapparna för att ordna saken innan korttidsminnet sviktar så jag ger mig genast in och börjar skriva till dom rader som blivit fel.

Kod-Datorn

Pressrummet – Kärnan
Öppnar upp pressrummet på nätet, det gör jag för att se om vi har några morgonpigga medarbetare. Pressrummet sitter vi varje kväll, det är då planer smids ihop, vi berömmer för dom jobb som utförts senast och planerar lite kort framtida jobb.

Mötena i pressrummet är kärnan i verksamheten, ska nån i väg och jobba på sitt ordinarie arbete eller kanske håller personen i bevakningen under denna dagen?

Vi alla som lägger vår fritid, våra dagar, kvällar och ofta nätter runt Örebro Tribune har våra ordinarie arbeten, detta går ju i första rummet, för att få webbtidningen och redaktion så det krävs planering för att få vissa dagar att gå ihop.

Pressmeddelanden har under morgonkvisten börjat fylla upp inkorgen i eposten, rapporter från Google vad sökmotorn hämtat in för nyheter under kvällen och natten, olika nyhetstips som vi behöver granska, listan kan göras lång, men vi genomför allt i rutin från A-Ö.

Ordinarie arbetsplatser som kallar
Två av oss på tidningen jobbar inom Vård och Omsorg, det innebär mycket oregelbundna arbetstider med sovande jour, jobbpass dag som natt. Resten av gänget jobbar som Arkiverare, Fotografer, Lagerarbetare, tekniker eller är egna företagare. Vi finns i många branscher och alla har en sak gemensam, dom har sin plats på tidningen Örebro Tribune.

Vi har personerna som ringer runt vid utlarmningar som kollar upp källkritiken och granskning av källmaterial, dessa gör så en bedömning av trovärdigheten.

Vi har personerna som sköter utlarmningar att dom kommer ut till oss och våra larmtelefoner, samtidigt ska fotografer skickas ut och det meddelas via pressrummet vem som håller kontakten så fotografen hamnar rätt geografiskt.

Förmiddag
Dags att börja tänka på mitt arbete, schemat visar att jag börjar 13.00 idag och ett kvällspass på jobbet. Jag jobbar på en servicebostad inom förvaltningen för funktionsnedsättningar och arbetsgivare Örebro Kommun.

Där pratar vi om fyra-veckors rullande schema med dag, kväll och nattjobb, plus varannan helg. Många av evenemangen är under helgerna så planera, planera…

Jag velar mellan duschen och datorn, IPad agerar jukebox i badrummet för om jag själv tar ton i duschen så skrämmer jag slag på katten som annars gillar att ligga inne i badrummet och sova.

Vilma
Vilma
Frusen som tusan efter att ha klivit ur dusch, fått på mig kläder så måste jag försöka få ut hundarna på en kisspaus så jag kan sätta mig ett par timmar vid datorn innan jag måste gå till jobbet.

Morgonens första artikel måste ut
Håller på med en artikel och jag behöver ett par minuter till för att få klart texten, nån rad som fattas och gå igenom allt för att se så stavningen håller.

Skriver ett par larm som är inrapporterade från Polisen, reagerar att det handlar om många drograttfyllor, narkotika och bilkörning, verkar vara mycket av under just denna natten och man känner, tack polisen – lättnaden av att dom blivit stoppade från fortsatt färd.

Går igenom facebook som så många gånger under dygnets alla timmar och glömmer nästan bort tiden att jag måste gå om jag ska hinna i tid till jobbet. Jag röjer igenom det jag måste fixa till på sidan, jobba av lite innan jag går iväg.

Våghustorget - På väg till jobbet...
Våghustorget – På väg till jobbet…

Det blåser hårt ute när jag går över Örebro city från Södermalm mot Norrcity i Örebro. Det är ett myller av människor ute, dom kryssar mellan varandra för att effektivt ta sig fram – alla måste hinna först. Möter ett flertal människor i gathörnen med sina pappmuggar och tigger.

Järntorget - Norrcity i Örebro. Snart framme på jobbet
Järntorget – Norrcity i Örebro. Snart framme på jobbet

Jag är framme på jobbet och börjar planera för ännu en dag, kollar kalendrar om det är nåt jag snabbt behöver veta. Resten av passet kan jag inte skriva så mycket om då det är sträng sekretess.

Klockan är efter 19.00 och jag går hemåt för ännu en kväll, så länge det är vardag så vet jag att TiVO boxen hemma har börjat spela in program så man har lite att koppla av till mellan det rullar på.

Jag kontaktar vännerna och kollegor så dom vet att nu är ett arbete slut och man är redo för kvällen och går på bevakningen.

Snabbläser eposten efter pressutskick, i pressrummet ser jag att det är två evenemang som ska fotas under kvällen, Martin och Niklas står klara för dessa och då vet man att det kommer in under kvällen.

Lusläser och redigerar ett par små stavfel som smugit sig in i tidningens nyheter.

Dags att tänka på mat efter man har fått vara hemma och andats en stund, göra allt klart för kvällen för att hinna med slappa så mycket man kan.

Jag har imorgon ett nattpass på jobbet imorgon och det innebär att jag inte finns på hemmaplan under 25 timmar, rent redaktionellt så innebär det att en person mindre som kan se efter bevakningen till tidningen.

Hundlarmen
Hund promenader – Sessorna behöver ut och då brukar det alltid, alltid plinga till i telefonen för att visa att nu är det ett larm som gått, frågan är bara hur högt prioriterat är detta. Detta slår alltid in när man är ute på en långpromenad.

Orebro-TribuneÄr det en större utlarmning så ringer snart telefonen, vi checkar med varandra så att text kommer in, kontrollerar möjlighet för att få bilder och tåget rullar igång.

Det är sen kväll och händelsens Örebro län styr resten av mitt schema denna kväll, jag lägger mig väl och kollar in lite TV – IPaden följer med och ena ögat vilar på TVn, den andra sneglar ner på skärmen, får slå igen ena ögat emellanåt för att se nåt överhuvudtaget. John Blund håller på att jäklas med mitt ena öga och det ofta så här det börjar, när jag ska avsluta min kväll.

En dag i mitt liv kan se ut så här – ”Om du gick i mina skor” skulle du bli blöt om fötterna för jag har hål i skon.

Tänk på att
Kan man? Ja om man vill, vill man inte så märker man det ganska snart det är då det inte går. Det finns inget duger inte, det är din personliga uppfattning hur det ska vara.

Du duger bra bara du vill det!

FIKK - För att alla behövs
Läs också