Örebro Futsal Club

Furious 7 – ”If you die, Ill die with you”

· Publicerad: 12 maj 2015 · 09.36.

Jag var ganska sen efter premiären för att se filmen Furious 7 eller mer känd som Fast and Furious 7.

Det kändes som jag var tvungen att gå iväg för att fullborda mig själv, dels efter Paul Walkers tragiska bortgång i Kalifornien november 2013 när inspelningarna av filmen var aktuell och att jag sett dom tidigare filmerna i serien.

Annons ▾

Den första filmen Fast and Furious kom 2001 och etablerade då rollfigurerna Dominic Toretto (Vin Diesel) och Brian O’Conner (Paul Walker) som två bilförare med supertrimmade vrålåk. Brian O’Conner roll som FBI agent i filmen jagade bilkapare och rånare som skulle visa sig finansiera bilbyggen i världsklass. På något vis glorifierades brottsligheten, lagens långa arm i form av Brian O’Conner väljer att kliva av rättsbekämpning för kärleken till bilar och Dominic’s syster Mia.

När jag sitter i salongen som det fattas ett hundratal besökare, då märks det klart att jag tillhör dom eftersläntrare som vill se filmen men filmen visas i sitt slutskede på bio. Folket har fått sin premiär av filmen.

Den sjunde Fast & Furious har nu ny regi i form av James Wan som gjort sig känd för bland annat SAW filmerna som jag både äcklats av och hyllat. Filmen har helt klart grymma actionscener, men samtidigt överdrivs det i form av att människans anatomi inte existerar, man kan ta emot slag efter slag, falla från enorma höjder och gå från platsen och borsta av sig dammet.

Actionscenerna i filmen blandas hela tiden av humor, kärlek och sorg. Historien i filmen vävs samman med tidigare scener ända från första filmen och det är något som jag personligen gillar när man kommer till om man gör en filmserie till en långkörare.

Du kastas direkt in i action när den nya filmskurken och hackern Ian Shaw (Jason Statham) ska hämnas sin brors död och samtidigt komma över datorprogrammet Guds öga som uppfunnits för att härska och övervaka som en storebror över allt och alla. Lagens muskulösa arm Luke Hobbs (Dwayne ”The Rock” Johnson) sätter ner foten och en mindre katastrof markerar första mötet karaktärerna emellan.

Katt och råtta leken är igång och man vet inte under filmens gång vem som är den jagade.

Brian (Paul Walker) har bytt ut gatbilen mot en familjebil, något som inte varar en längre stund in i filmen. Gänget samlas så fort saker börjar hända, personliga angelägenheter gör att Dom (Vin Diesel) tar fram dom stora ringnycklarna och utkräver hämnd.

Mr Nobody (Kurt Russel) dyker upp under filmen med sin skarpladdade arsenal och vill ha hjälp av Dominic Toretto för att finna datorexperten Megan Ramsey som tillika är uppfinnare till Guds öga.

Letty Ortiz (Michelle Rodríguez) Dominics flickvän dyker plötsligt upp, till den stora glädjen då man trodde att hon blivit mördad tidigare i serien så får man återberättat vad som verkligen hände.

Filmen accelererar hela tiden och man tröttnar inte, känd rollista, humor och allvar. Detta är en film som jag menar kan hamna bland dom bättre jag sett på bio.

Man kommer in i filmen med vetskapen att den är tillägnad Paul Walker och när slutscenen kommer tillsammans med musiken See you again som framförs av Wiz Khalifa feat. Charlie Puth så lämnar den inte många ögon torra.

Jag kan nästan lova dig att skulle du komma hem med filmen på Blu-ray, DVD så kommer du efter filmen inte höra många protester, filmen har det mesta för dom flesta. Flickvännen vid din sida bara längtar efter att få titta in i Paul Walkers rådjursögon, höra Vin Diesels röst, Tyrese Gibsons humor i filmen och dom häftiga bilarna.

Detta var en överraskning!

FIKK - För att alla behövs
Läs också