Framtiden har aldrig varit galnare än i Mad Max

· Publicerad: 14 maj 2015 · 23.56.

När jag var liten i början av 90-talet såg jag en film på TV som hade Mel Gibson i huvudrollen och handlade om en man som försvarade en oljerigg mitt ute i öknen.

Det var The Road Warrior från 1981. Vad jag inte visste då var att filmen var regisserad av en man från Australiern som heter George Miller och även hade gjort två filmer till om karaktären Mad Max.

Annons ▾

I högstadiet började jag spela rollspelet Fallout 2 som i sin tur var inspirerat av Wasteland och även Mad Max filmerna. Mitt intresse för den post-apokalyptiska framtidsgenren hade vakant och nu 30 år efter att den senaste film om Max hade haft premiär såg jag äntligen fram emot att få se den nya filmen Mad Max: Fury Road.

Mel Gibson är borta och istället ser vi britten Tom Hardy i huvudrollen som den f.d trafikpolisen Max Rockatansky. Han har tidigare skördat framgångar med Inception och The Dark Knight Rises. Vid hans sida finns den oscarsbelönade skådespelerskan Charlize Theron som spelar den intressanta karaktären Furiosa.

Mad Max: Fury Road börjar med att Max blir tillfångatagen av en krigsherren Immortan Joe (Keays-Byrne). Han håller ett par ökensamhällen i sitt järngrepp genom att kontrollera vattnet i regionen, dessutom dyrkas han som en gud av sina följare. Imperator Furiosa har tröttnat på honom har lovat att befria krigsherrens avelsfruar som inte vill leva i fångenskap. Här börjar en jakt som håller i sig hela filmen, precis som i de tidigare Mad Max filmerna står biljakterna i fokus, men i Fury Road har Miller lagt i en växel till och skapat stilistisk snygga bilkrascher där bilarna utan några dataeffekter kraschar med varandra.

Men Millers största bedrift med hela filmen är att han lyckats ta vidare det post- apokalyptiska temat och skapat en galen framtid utan sitt like, något som han med sina tidigare filmer bara skrapat på ytan med. I Fury Road får vi se isolerade människor utan hopp som följer en dominant ledare i tron om att ett bättre liv väntar efter döden. Framtidsversionen i Fury Road är både absurd och trovärdig, Millers har skapat det som Fallout, Wasteland och än mängd Mad Max kopior har försökt med i över 30 år. Framtiden har aldrig varit galnare än i Mad Max och biopubliken kommer att få åka med på en av årets mest intensiva biljakter. Text: Martin Avedal – M.A.V.Foto

FIKK - För att alla behövs
Läs också