Örebro Futsal Club

En dag i mitt liv – Martin Avedal på redaktionen

· Publicerad: 16 maj 2015 · 18.45.

I Örebro Tribunes nya reportageserie får läsarna följa med en av medarbetarna under ett arbetspass och dag är det dags för fotografen Martin Avedal.

Martin har under ungefär ett års tid har levererat bilder från olika idrottsevenemang och artist- uppträdanden till Örebro Tribune.

Annons ▾

Den 31 åriga Motalakillen har varit verksam inom branschen lite mer än 2 år fast har på kort tid etablerat sig som ett namn inom bevakningen av sport och konserter i Örebro.

Under Martins dag ska vi få följa med när han bevakar matchen mellan Örebro SK och GIF Sundsvall.

– Min dag börjar relativt sent då matchen är mellan 19.00 – 21.00 och till skillnad från blåljusfotograferna behöver inte jag hålla ögonen öppna efter relativt intressanta nyheter att åka på.

Jag måste å andra sida ha koll på vilka dagar matcherna och konserterna äger rum. Här gäller det att ha framförhållning då man måste söka fotopass i god tid. Jag anser att det inte är professionellt att söka i sista sekunden.

– När jag bevakar ett idrottsevenemang som en fotbollsmatch brukar jag befinna mig på plats ungefär 30 min före avspark. Det betyder att jag lämnar mitt hem runt 18.00. Innan dess har jag givetvis sett till att kamerabatterierna är fulladdade och det sitter ett tomt minneskort i bägge kamerorna.

Jobba_1

Väl på plats nere i pressrummet på Behrn Arena sitter man och snackar lite med de andra fotograferna. Det är ofta samma gäng i Örebro som bevakar de större idrottsevenemangen, så man lär kända dem ganska väl efter ett par år i branschen. Samtidigt ger snacket i pressrummet en eventuell chans att snappa upp rykten och information runt lagen som spelar.

Jobba_2

– Under själva matchen är man fokuserad på vad som händer, ibland är man så fokuserad att man glömmer bort vad som händer utan tittar för mycket på en liten del av spelet. Samtidigt kan fotboll till skillnad från ishockey bli ganska långdraget då du bevakar en del av planen.

Jobba_3

Jag tar ofta den sidan som Örebro ska göra mål på.
Om solen är framme kan de ställa till problem för fotograferna då skuggorna stör och påverkar bilderna, men ÖSK brukar spela relativt sent så solen är bara framme under de första 20 min. KIF Örebro spelar ofta mitt på dagen och då står solen högre upp, det innebär att fotografen får jobba mer aktivt för att ta bra bilder.

Örebro_SK_22

– När matchen är slut så åker jag hem efter att sagt adjö till de andra fotograferna. När jag kommer hem tankar jag över bildrena på datorn och skriver ihop en text om matchen. Sedan redigerar jag bilderna och sätter min logga på dem. När jag är klar lägger jag ut ett bildspel på min hemsida och skickar dessutom iväg texten med tillhörande bilder till redaktörerna på Örebro Tribune.

Jobba_4

Jag brukar i vanliga fall vara klar någon gång mellan 23.00 och 00.00. Så dagen blir ganska lång då man börjar jobba runt 18 tiden. Så ser en dag ut för mig Martin Avedal och givetvis så varierar dagarna beroende på vilka event man bevakar.

T.ex börjar en spelning på nattklubben Ritz betydligt senare än en mässa på Conventum i Örebro.

Martin Avedal – M.A.V.Foto – Om du gick i mina skor så skulle du hamna nära sporten.

FIKK - För att alla behövs
Läs också