Örebro Futsal Club

Skydda dig mot Identitetsintrång

· Publicerad: 31 maj 2015 · 14.48.

Med identitetsintrång menas att någon köper varor eller tar krediter i ditt namn. Ha kontroll på dina id-handlingar, var vaksam om någon gör en kreditupplysning på dig och polisanmäl så snart som möjligt.

Identitetsintrång, eller id-kapningar som det också kallas för, kan handla om att någon använder ditt namn, personnummer och hemadress för att beställa varor på internet. Bedragaren går sedan till ett utlämningsställe i närheten av din bostad, visar upp en id-handling – som kan vara falsk – och hämtar ut varan.

Annons ▾

Id-kapning kan också handla om att dina personuppgifter används för att få ut bank- eller kreditkort, lån, speltjänster eller för att köpa varor på kredit i butiker.

Så skyddar du dig

*Öppna inte e-post eller länkar som är okända för dig. Risken finns att du får in virus i din dator som till exempel kopierar dina inloggningsuppgifter.
*Använd inte ett för enkelt eller samma lösenord till olika tjänster.
*Ha ett uppdaterat virusskydd på din dator och mobil.
*Ladda inte ned nya appar utan att ha kontrollerat om de funnits ett längre tag och fått positiva recensioner och betyg.
*Kontrollera antal recensioner och betyg innan du laddar ner appar.
*Skicka inte person- eller kontouppgifter via e-post utan att först ha kontrollerat att aktuellt företag, myndighet eller organisation har begärt in uppgiften.
*Använd tjänster som ger dig information direkt i mobilen eller via e-post om någon tagit en kreditupplysning på dig. Då har du chansen att agera snabbt genom att kontakta aktuellt kreditbolag och stoppa krediten/lånet från att beviljas.
*Se till att inga obehöriga kommer åt din post.
*Exponera inte dina personuppgifter i onödan.
*Lämna inte ut ditt personnummer på nätet och släng inte post med personlig information i soporna eller pappersinsamlingen
Om du tappat bort en identitetshandling, anmäl det till Polisen och till kreditupplysningsföretag.

Åtgärder om du blivit drabbad

Om du får uppgifter om att någon obehörig har tagit kreditupplysningar i ditt namn eller om du blivit utsatt för ett bedrägeri har du möjlighet att kostnadsfritt spärra ditt personnummer hos kreditupplysningsföretagen.
Polisanmäl bedrägerier så snart som möjligt och bestrid de felaktiga fakturorna.
Ring din bank och kontrollera dina konton.
Har du blivit av med ett id-kort eller körkort, måste du spärra det. Vänd dig till kortutgivaren (företag/myndighet som utfärdat kortet). Telefonnumret för spärr finns på baksidan av kortet, det kan vara en god idé att notera detta i förväg.
Källa: Polisen

FIKK - För att alla behövs
Läs också