Örebro Futsal Club

SÄPO gjorde under måndagen tillslag i Örebro – misstänkt terrorrekrytering

· Publicerad: 1 juni 2015 · 12.07.

Säkerhetspolisen gjorde under måndagen tillslag i Örebro, mot misstänkt rekrytering avseende terrorism.

Förundersökningsledare och åklagare Ronnie Jacobsson har fattat beslut om husrannsakan och anhållande.

Annons ▾

Tillslaget skedde efter beslut av förundersökningsledare och åklagare Ronnie Jacobsson vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Enligt uppgifter så gjordes tillslaget på måndagsmorgonen i en lägenhet som ligger i bostadsområdet Vivalla i nordvästra stadsdelarna av Örebro.

Enskilda individer bakom rekrytering
Säkerhetspolisen har en tydlig bild av att det pågår radikalisering och rekrytering i Örebro. Tillslaget är en del i insatsen som görs mot den lokala rekryteringen. Säkerhetspolisen ser att det finns kopplingar till moskéer i Örebro och Eskilstuna. Moskéerna har fungerat som samlingspunkt. Rekryteringen har främst skett i organiserad form på andra platser såsom kaféer och andra samlingslokaler.

Vi vill poängtera att det inte är religiösa församlingar som pekas ut. Det är en enskild individs brottsliga verksamhet som står bakom rekryteringen.

Örebro fjärde staden
Vi vill uppmana fler människor att höra av sig till Säkerhetspolisen och berätta om misstänkt terrorverksamhet, särskilt i Örebroområdet. Örebro är, efter Malmö, Göteborg och Stockholm, den stad där flest personer har rest för att ansluta sig till våldsbejakande islamistiska extremistgrupper. Det är viktigt att samhällsaktörer som kommuner, religiösa samfund och kulturföreningar står upp mot de personer som vill locka unga människor att kriga för terrororganisationer.

Människoliv står på spel
Att rekrytera eller uppmana till terroristbrott är olagligt och Säkerhetspolisen kommer att agera på all brottslig verksamhet kopplad till terrorism. Säkerhetspolisen arbetar varje dag med att bedöma de aktörer som ägnar sig åt finansiering, rekrytering eller andra brott som är kopplade till terrorism. Det som händer i Sverige med kopplingar till terrorism bidrar direkt till terrororganisationer som ISILS:s förmåga, i slutändan är det människoliv som står på spel.

Vi uppmanar fler människor att höra av sig till Säkerhetspolisen och berätta om misstänkt terrorverksamhet. Det krävs en gemensam samhällelig ansträngning om vi ska komma till rätta med problemet att personer ansluter till terroristorganisationer.

Har du tips om terrorrekrytering i Örebroområdet uppmanar vi dig att ringa 010-568 70 00 eller skriv till SÄPO på Säkerhetspolisens tipssida

FIKK - För att alla behövs
Läs också