Örebro Futsal Club

Öppet öga – mot brott i naturen

· Publicerad: 9 juni 2015 · 11.18.

Har du en uppstoppad fågel som du tänkt sälja? Eller undrar du om du ska ta hand om rådjursungen som verkar vara övergiven i skogen?

Att ta med sig vild natur hem kan vara både lockande och kännas rätt, men många tänker inte på att de kanske bryter mot lagen eller faktiskt gör djurungen en björntjänst.

Annons ▾

För att förebygga brott i naturen startar nu kampanjen Öppet öga.
Många djurungar lämnas ensamma stora delar av dagen, när föräldrarna letar efter mat. Därför ska rådjursungen eller harpalten lämnas ifred, även om föräldrarna inte syns till. Att ta hand om en till synes övergiven unge kan innebära att den skiljs från föräldern för gott.

Handel med uppstoppade djur kan vara olaglig
Den svenska naturen är uppskattad för sin stora variation av vilda djur och växter. Men tyvärr finns det de som vill tjäna pengar genom att olagligt samla in och sälja arter. När det gäller handel med döda djur och ägg är det olika regler för olika arter. Kolla därför alltid med Länsstyrelsen innan du köper eller säljer en uppstoppad fågel. Gör du fel kan du bli bötfälld.

– Många känner inte till att de riskerar att begå ett brott om de köper en uppstoppad fågel. Genom kampanjen ”Öppet öga” vill vi öka kunskapen om vad som är tillåtet och vad som är förbjudet i naturen, säger vilt- och artskyddshandläggare Johanna Månsson Wikland.

För att upptäcka och förhindra att djur och växter förs bort behöver myndigheterna hjälp från allmänheten.
– Vi kan inte se allt som händer, och är beroende av att de som ser eller misstänker brott anmäler det till polisen eller länsstyrelsen, säger Johanna Månsson Wikland.

Öppet öga är ett samarbete mellan Länsstyrelsen, Polisen och Naturvårdsverket.

Ditt öga gör skillnad! – Tipsa om misstänkta brott i naturen
Den som misstänker att någon begår ett brott i naturen kan ringa, maila eller fylla i ett formulär på webben. Vill man tipsa anonymt går det bra via telefon eller webben.

Ring Länsstyrelsen på 010-224 80 00 och be att få tala med artskyddshandläggare.
Maila orebro@lansstyrelsen.se eller tipsa via webben www.lansstyrelsen.se/orebro

Du kan även tipsa om misstänkta brott hos polisen på telefonnummer 114 14 eller genom polisens webbplats www.polisen.se/orebro

radjur-oppet-oga

FIKK - För att alla behövs
Läs också