Örebro Futsal Club

Stadsbilden är förändrad – våran fina fasad rasar samman

· Publicerad: 20 juni 2015 · 15.56.

Detta är något av en skrämmande stadsbild vi har idag, Örebro firar 750 år och Open Art installationer pryder vår vackra stad.

Chockartat så kan jag inte sluta tänka på den bild av våran fina fasad som i dagsläget inte är ovanlig, vår stads fasad rasar samman med det att människorna i den glöms bort.

Annons ▾

En vänlig själ som går förbi hade köpt en smörgås åt mannen som tacksamt tog emot gåvan. Detta är hans verklighet och bostad i det samhälle där man tvingar hellre än hjälpa. En månad har gått sedan mannen flyttade in i busskuren, vid Resecentrum centralt i Örebro.

Mannen berättar för Örebro Tribune att människor tittar, men är vänliga i stor allmänhet. Vi frågar mannen om vi kan hjälpa till på något sätt – han vill gärna ha en cigarett, han vill även att vi skriver fin text i tidningen och det är något som känns som en självklarhet, samtidigt som vi vill belysa detta på det sätt vi kan.

– Livet är inte bara paraplydrinkar och lyxiga boenden, ibland behöver man bara överleva. Mannen vill tacka ägarna av kiosken Coffee Central vid Resecentrum som hjälper och är väldigt stöttande, berättar mannen som heter Mikael för Örebro Tribune när vi besöker honom.

Mikael vinkar och tackar våran medarbetare och vän som tack för hjälpen.
Mikael vinkar och tackar våran medarbetare och vän som tack för hjälpen.
Mannen är inte bara bostadslös och i folkmun blir så kallad uteliggare, utan är en individ precis som du och jag och det är väldigt viktigt att vi inte glömmer det.

En vän till oss på redaktionen berättar att han varit förbi Mikael vid Resecentrum på Midsommaraftonskvällen och bjöd på kaffe, mackor, Jansson Frestelse, köttbullar, prinskorv och gav Mikael ett par varma strumpor.

Länge leve medmänskligheten, Tack Stephan och alla ni andra som hjälper till!

De flesta som går förbi, detta när mannen inte är på platsen utan bara säckarna, möbler och kassar så tror de som passerar att det varit städning intill perrongerna och att högen med kassar och säckar bara är skräp. Sakerna tillhör Mikael och för honom är det inga sopor utan hans enda ägodelar och en verklighet i våran Örebro stad.

Man vill inte tro att detta existerar i vårat samhälle, inte förrän det verkligen händer att människor behöver bo på gatan och i detta en busskur mitt i centrala Örebro. Vart har samhällets ansvar tagit vägen när individen inte kan hitta i det virrvarr för att kunna komma till en lösning.

Foto_N_Sharp_Pressbilden_OpenArt_1408

Foto: Stephan Wideman
Resecentrum-Mikael

Örebro Tribune har tillåtelse av mannen att publicera bilder i tidningen.
Vi uppdaterar fortlöpande denna artikel när ny information inkommer.

FIKK - För att alla behövs
Läs också