Örebro Futsal Club

Hjälpen kommer från vanliga människor

· Publicerad: 22 juni 2015 · 19.31.

För ett par dagar sedan så uppmärksammade vi verklighetens Örebro idag. Som jag redan skrev då så är detta inte ovanlig syn i vårat samhälle, detta är oavsett vart du bor i vårt avlånga land.

Det som fick oss att börja skriva handlar om Mikael som flyttat in i en busskur vid Resecentrum i centrala Örebro. Först fick det mig och kollegorna att reagera att man bor så här, hur kan man tillåtas att bo såhär?.

Annons ▾

Det man behöver ägna en extra tanke över är att alla är vi individer, alla vi har ett liv bakom sig, en historia och helt plötsligt står inför ett vägskäl i livet.

Ju mer vi börja skrapa på ytan så fick vi till oss att det har varit så här i över en månad.

Det räcker att du rör dig ute och årstiden ska kallas sommar, men det kan knappast kallas varmt. Det härliga sommarvädret verkar själv tagit semester och då återkommer bilden av människor som tvingas bo utomhus.

Läste en kommentar som gjorts i våra sociala medel under måndagen och den fick mig att stanna upp. Jag kunde inte svara författaren, den fick mig bara att fortsätta tänka. – Mer ifrån vanligt folk, än ifrån beslutsfattarna!

Senaste dagarna har vi haft lite bevakning på vad som händer Mikael, hur hjälpen ser ut för honom och det värmer mig i hjärtat när jag ser och hör att hjälpen kommer från vanliga människor. Tjejer som killar, unga och gamla kommer fram till platsen vid resecentrum, pratar och räcker över allt ifrån mat, dryck, filtar och kläder.

Vi vet att Sveriges Radio P4 Örebro haft intervju med representanter ifrån kommunen om att man försökt hjälpa mannen, dom menar på att Mikael valt stå utanför samhället. Frågan är om han valt stå utanför samhället, eller om det är ett ord som läggs i hans mun.

Vi på Örebro Tribune har idag varit i kontakt med en nära bekant till Mikael som berättar för oss att man under många år kämpat för Mikael. Han får hjälp idag och poängterar att ge pengar är inte rätta sättet, då hanteringen av kontanta medel är svår för honom.

Han har enligt den person vi talat med blivit erbjuden en övernattningslägenhet som han tidigare valt bort. Mikael har under många år varit i behov av hjälp och fått vård. Han har fått hjälp från den förvaltare och anhöriga som kämpat för Mikael. Han måste själv ta steget till den möjligheten, han måste kunna ta emot hjälpen.

Jag frågade hur människor kan hjälpa till – Hjälp till i lagom mängd, oron för ett vanebeteende om man ger för mycket var det som kom upp först. Kontanter hjälper inte till då svårigheten att hantera kontanter är uppenbar.

Ni är alla underbara – medmänsklighet

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = ”//connect.facebook.net/sv_SE/sdk.js#xfbml=1&version=v2.3”; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);}(document, ’script’, ’facebook-jssdk’));

Idag satt vår vän Stephan och snackade en stund med Mikael som bor i busskuren vid Resecentrum i centrala Örebro. Då…

Posted by Örebro Tribune on den 22 juni 2015

FIKK - För att alla behövs
Läs också