Örebro Futsal Club

Bris har öppet hela sommaren

· Publicerad: 23 juni 2015 · 22.59.

Bris kuratorer tar inte sommarlov. Hela sommaren kan barn och unga få stöd via telefon, mejl och chatt. Många behöver stöd när skolan, elevhälsan och sociala myndigheter har semester.

– Många pratar om skolan under sommarlovets första och sista veckor, stressen kan sitta i länge, men under resten av sommarlovet är andra ämnen vanligare, säger Kattis Ahlström, Bris generalsekreterare.

Annons ▾

Barn som utsätts för våld hemma är extra utsatta under sommartid. När andrum som skola och fritidsaktiviteter tar semester blir en redan tuff vardag hemma ännu tuffare.

– Vi på Bris vill verkligen uppmana vuxna att se barn som finns runt omkring dem och agera om de misstänker att ett barn far illa. Att någon frågar och tar ett barn i en utsatt situation på allvar kan verkligen göra skillnad. Alla vuxna som har funderingar kring hur de kan hjälpa ett barn som far illa kan ringa Bris vuxentelefon för stöd, säger Kattis Ahlström.

När man umgås tätt tillsammans blir bråk och konflikter i familjen mer påtagligt, och fler barn och unga hör av sig till Bris om just familjekonflikter, och om vuxnas missbruk och riskbruk under sommaren. Utanförskap blir också tydligt för barn som kanske är kvar hemma när alla kompisar reser bort.

– Ett annat vanligt ämne är myndighetskontakter, där barn och unga hör av sig till Bris när det professionella nätverk de annars har kring sig pausar under sommaren. Vi på Bris märker att elevhälsan, Bup och socialtjänsten stänger, säger Kattis Ahlström.

Bris stödverksamhet har öppet under hela sommaren. Bris har ungefär 70 stödjande kontakter via telefon, mejl och chatt, varje dag, året runt.

Barn och unga kan ringa 116111, eller gå in och chatta och mejla via Bris hemsida.

Vuxentelefonen har telefonnummer 0771-50 50 50.

FIKK - För att alla behövs
Läs också