Örebro Futsal Club

Polisen informerar om dödshot via e-post

· Publicerad: 25 juni 2015 · 14.30.

Bedrägeriförsök via e-post har förekommit ungefär lika länge som det funnits e-post. Vanligast har så kallade Nigeriabrev varit, men på senare tid har det även skickats ut e-post med hot om att mottagaren ska mördas om denne inte betalar pengar.
I korthet går det till så att bedragaren skickar e-post där han/hon säger sig vara yrkesmördare som fått ett kontrakt på att ta e-postmottagaren av daga. Mördandet kan dock undvikas, eller i vart fall senareläggas, om man betalar sammanlagt 9000 dollar i olika omgångar.

De allra flesta människor förstår att den här typen av brev är bluff och inget att vara rädd för, men det är naturligtvis väldigt otrevligt att bli dödshotad.
Många anmäler inte de här bedrägeriförsöken eftersom de tror att polisen ändå inte klarar upp de här brotten.
Och det stämmer tyvärr så gott som uteslutande. Det är mycket svårt att klara upp de här brotten av olika skäl. Breven skickas som massutskick via olika servrar runt om i världen, och att leda i bevis vem som tryckt på Skicka-knappen till en e-post som kanske har passerat Sydkorea, Chile, Tyskland, Vietnam etc. är ungefär lika svårt som att hitta en enkrona man tappat någonstans i Östersjön från en Finlandsfärja.

Annons ▾

Vi vill ändå att den som drabbas av detta anmäler. Det är viktigt för oss att veta frekvensen av bedrägeriförsöken, hur försöken ser ut etc. och sakta men säkert kunna lägga fler bitar i pusslet.
Till slut kan det dyka upp avgörande information som gör att bedragaren åker fast.

FIKK - För att alla behövs
Läs också