Örebro Futsal Club

Avskräck insekterna och lindra sommarplågorna

· Publicerad: 30 juni 2015 · 00.45.

Sommarsverige innebär inte bara ledighet, sol och bad – utan även en oro för otrevliga djur och växter. Ett litet bett kan få allvarliga och jobbiga påföljder och därför är det viktigt att skydda sig. Kronans Apotek guidar dig till de bästa knepen för att lindra sommarplågorna.

Fästingar, brännmaneter, myggor, getingar, brännässlor och huggormar – listan över sommarens mindre trevliga insekter, djur och växter är lång. Lägg till bara ben och armar i kombination med nyvunna cykelfärdigheter och grusvägar.

Annons ▾

När olyckan är framme är det bra att vara utrustad med sådant som lindrar sår, bett och stick.

– Under de varma sommarmånaderna är det extra viktigt att snabbt ta hand om alla typer av sår för att undvika infektioner. Med rätt produkter i väskan är du alltid redo att behandla stick, sår och brännskador, säger Helene Westin Pettersson, apotekschef Kronans Apotek.

Förutom myggmedel kan man förebygga mygg- och knottbett genom att bära ljusa och pösiga kläder som täcker en stor del av kroppen. På övriga ställen är det bra med myggmedel. Tvätta dig också ordentligt, svett är det bästa myggor och knott vet.

Så behandlar du sår, bett och stick från:

Geting, bi och humla
Dämpa det onda med en isbit eller med en lokalbedövande salva, som exempelvis Xylocain (gäller för barn över 18 mån), alsolsprit eller alsolgel. Komplettera sedan med ett plåster för att undvika infektion. Om du är allergisk eller får många bett samtidigt, ring 112. Speciellt känsliga områden är munnen, ansiktet och halsen.

Mygga och knott
Lindra med alsolsprit, alsolgel, kylbalsam eller receptfri hydrokortisonkräm (för barn över 2 år). Tänk också på att myggor utomlands kan vara mycket elakare. Undersök saken innan du reser och ta reda på hur du skyddar dig bäst. Alla myggmedel lämpar sig inte för barn så var noga med att läsa bipacksedeln.

Huggorm
Uppsök en vårdcentral eller ett sjukhus om du blivit biten av en huggorm, det gäller särskilt gravida, äldre och barn. Ett bra tips är att vara stilla och vila efter att du blivit biten. Att försöka suga ut giftet eller kyla bettstället kan förvärra förloppet.

Fästing
Det är viktigt att få bort hela fästingen, lättast blir det om du använder en pincett eller fästingplockare och drar rakt ut. Vrid inte. Tvätta sedan bettstället med tvål och vatten.

Röd brännmanet
Det bästa är att direkt skölja bort bränntrådarna med saltvatten, vanligt kranvatten kan göra att mer gift frisätts. Man kan även försöka skrapa bort trådarna med kanten på ett kontokort. Gör det väldigt ont, ta en Alvedon eller stryk på smärtstillande salva som Xylocain (gäller för barn över 18 mån).

Brännässla och björnloka
Tvätta det drabbade hudområdet ordentligt och komplettera med kylbalsam. Om det kliar mycket kan du använda hydrokortisonkräm (för barn över 2 år). Skydda sedan det drabbade hudpartiet mot solen i minst en vecka.

Skrubbsår
Det är viktigt att rengöra såret så att det inte blir infekterat. Tvätta händerna och skölj sedan rent såret med vatten och mild tvål. Man kan också badda med klorhexidin. Ifall det finns smuts i såret kan du använda en mjuk tandborste. Om det gör för ont kan man använda lite bedövande salva, som exempelvis Xylocain (för barn över 18 mån).

FIKK - För att alla behövs
Läs också