Örebro Futsal Club

Terminator Genisys är ett steg i rätt riktning

· Publicerad: 3 juli 2015 · 01.01.

Att göra uppföljare till Terminatorfilmerna har visat sig vara svårt, ingen har lyckats ta över rodret efter James Cameron. Hans två första filmer inom serien är idag två klassiska tech-noir filmer som satte standarden för hur serien skulle se ut.

Det två senaste filmerna Terminator 3: Rise of the machines (2003) och Terminator Salvation (2009) var två filmer inte kom i närheten av Camerons filmer. En av anledningar var att man inte lyckades utveckla storyn.

Annons ▾

Terminator 3 och Terminator Salvation handlade i stor sett om samma sak som Terminator 2 handlade om. En robot skickas tillbaka i tiden för att döda John Connor.

I Terminator Genisys har man försökt att utveckla temat runt tidsfarande. Precis som i den första filmen skickar John Conner (Jason Clarke) tillbaka soldaten Kyle Reese (Jai Courtney) för att beskydda Johns mamma Sarah Conner (Emilia Clarke), men här stannar likheterna.

Terminator Genisys har en alternativ tidslinje uppstått och Sarah Conner behöver inte alls räddas från någon mördarrobot. Hon har redan en robot som självklart spelas av Arnold Schwarzenegger.

Sarah Conner har dock en egen agenda och hon måste ha Kyle Reeses hjälp för att kunna utföra sin plan.
Terminator Genisys känns väldigt uppdaterad då flera i dagsläget intressanta diskussioner förekommer i filmen.

För att inte hamna i det klassiska facket med en kvinnlig huvudrollsinnehavare som hela tiden måste bli räddad har Emilia Clarke fått en betydligt mer självständig roll. Game of Thrones stjärnan funkar bra som en kvinnlig actionhjältinna.

Ett annat ämne som dyker upp i filmen är vår tids beroende av smarta telefoner och sociala nätverk.

Här finns en kritik som vill på ett överdrivet sätt förklara vad som kan ske om vi förlitar oss för mycket på global digital kommunikation. För den biobesökare som enbart vill se action så finns det en lagom dos av det också.

Precis som i Terminator 2 förekommer en robot i flytande metal och många av dessa scener är snyggt gjorda.

Även om Terminator Genisys är en bra actionfilm är det svårt att tro att den kommer överleva lika länge som James Cameron två första mästerverk, men ska man se på utvecklingen är i allfall Terminator Genisys ett steg i rätt riktning då den undanröjer de två misstagen som kallas Terminator 3 och Terminator Salvation.

FIKK - För att alla behövs
Läs också