Örebro Futsal Club

Högerregeln är den bortglömd?

· Publicerad: 9 juli 2015 · 22.18.

Jag ställer mig själv frågan varje gång jag åker in i en korsning där det handlar om högerregeln.

– Ska jag lita på högerregeln i korsningen där framme eller ska jag ha väjningsplikt till allt och alla? Kanske ska jag vända och åka runt tre kvarter, istället för att riskera att hamna i en indisk korsning?

Annons ▾

Alternativet är att göra som min katt, när han ser något och blir förskräckt, backar han sakta därifrån och smackar med munnen.

Högerregeln har gått från att troligtvis fungera felfritt en gång i tiden till att ha blivit en regel som i nutid får dig att se ut som en skelögd ödla i var och varannan korsning.

Det är inte bara i fyrvägskorsningar som högerregeln gäller, utan även i Y-korsningar, på öppna parkeringsplatser samt i tvåvägskorsningar där högerregeln verkar vara totalt bortglömd. Tror ni mig inte så får ni här ett exempel:

Korsningarna på Olaigatan i Örebro. Vem har någonsin stannat för trafikanten som ska åka ut från hörnet av Bio Roxy? När jag fick mitt körkort i november 2005 sade till och med min trafikskolelärare att jag skulle strunta i att lämna företräde där eftersom den aldrig används på det stället. Min trafikskolelärare. Hur blev det så här? Behöver vi ta bort högerregeln och lägga in en huvudledsskylt istället, för att minimera risken för olyckor?

Rätta mig om jag har fel men högerregeln verkar numera handla om att med enbart ögonkontakt visa att man tänker köra eller ber om att få köra.

Har ni varit med om situationer där ni hamnat i en korsning med trafikanter på alla sidor och spelet om ögonkontakt börjar? Du visar trafikanten till höger om dig att denne kan åka, enligt regel, medan personen i fråga plötsligt ser det som en artighetsgest och börjar signalera att du kan åka istället. Sen börjar man titta på de andra och ber om deras tillåtelse att åka. Alla står och tittar på varandra, plötsligt börjar däcken rulla framåt lite och någon blir plötsligt framsläppt från något håll. Efter 45 sekunders kärlek i korsningen så tänker man ”Shit, vad jobbigt det där var!”

Har våra bilister börjat visa mindre hänsyn i trafiken eller kan de helt enkelt inte högerregeln?

Det har gått för långt. Vi har börjat anpassa oss till de som inte förstår sig på-, eller bryr sig om högerregeln istället för att de hänsynslösa och mindre kunniga ska anpassa sig efter oss andra.

Varje gång jag blir framsläppt ”by the book” i en korsning, så lyser min värld upp och jag säger till mig själv att den föraren måste vara en av Örebros topp 50. Jag tittar en extra gång på personen och försöker minnas ansiktet. Nästa gång jag stöter på samma person på stan tänker jag hälsa och säga – Tjenare, där är du ju! Minns du mig? Det var vi två som klickade så bra i den där korsningen förra månaden.

FIKK - För att alla behövs
Läs också