Örebro Futsal Club

I dag så firas ölets dag i Sverige

· Publicerad: 15 juli 2015 · 00.36.

Sveriges Bryggerier lät 2012 instifta ölets egen dag, som en årligen återkommande hyllning till den svenska ölkulturen. Ölets dag infaller alltid den tredje onsdagen i juli varje år – 15 juli 2015.

På ölets dag uppmärksammas bryggmästarna, passionen för drycken och hantverket att brygga öl. Många bryggerier öppnar upp för allmänheten och håller öppet hus, något som brukar vara mycket populärt och uppskattat, med många besökare som tar chansen att se hur ett öl blir till. Vissa bryggare arrangerar även provningar och förevisar helt nya öl.

Annons ▾

Ölet har en självklar plats i svensk dryckes- och matkultur, och den svenska ölkulturen är stark och levande. I dag finns fler än 170 bryggerier som tillverkar drycker professionellt i Sverige, en enorm utveckling på några decennier.

Näringen vilar på gamla traditioner, och på 1800-talet var antalet bryggerier större – men idag är öltillverkningen verkligen en nationell angelägenhet med lokala bryggerier runt om i hela landet. Och produktutbudet har sannolikt aldrig varit så brett och starkt som idag – tack vare kombinationen av kreativa, skickliga bryggare och en genuint ölintresserad allmänhet med höga krav på kvalitet.

Från mjödhornet till dagens kvalitetsutbud
Den svenska ölkulturen har förelöpare från urminnes tider. På vikingatiden var mjöd den stolta festdrycken, oavsett om det handlade om vunna slag eller stora högtider, och förknippades med tradition och måltid. Öl fanns också, men var då mer en ersättning för ett vatten som inte alltid var tjänligt att dricka. Det dröjde ända till slutet av 1800-talet innan den moderna bryggeriverksamheten började ta form, då efter tysk förebild och ölet allt mer började likna den dryck som den är idag.

FIKK - För att alla behövs
Läs också