Örebro Futsal Club

Provkörning en stor risk för mc-ägare

· Publicerad: 18 juli 2015 · 12.54.

Varje år sker ungefär 65 000 ägarbyten av motorcyklar och säkerligen minst lika många provkörningar. Vid privat försäljning är dock provkörningen en stor riskfaktor för motorcykelns ägare. Skulle den som provkör försvinna med mc:n gäller nämligen inte stöldförsäkringen.

Ungefär 65 000 motorcyklar får nya ägare varje år och det är få som köper ny mc utan att först ha testkört den. Men just provkörningen är en riskfaktor vid privat försäljning eftersom motorcykelns stöldförsäkring inte täcker förskingring, det vill säga om någon som lånat mc:n inte återvänder med den.

Annons ▾

– Som säljare bör man vara försiktig med att lämna ut sin hoj. Att ta ett körkort i pant räcker inte långt då det kan vara förfalskat. Be i stället om att få hela eller en stor del av köpsumman innan provkörningen och om möjligt se till att den sker på inhägnat område.
Även om man är mån om att få mc:n såld så gäller det att vara försiktig när man låter folk provköra. Känner man sig osäker kan det vara bättre att prata med en lokal mc-handlare och få hjälp att sälja motorcykeln den vägen. säger Olle Molin, produktchef mc-försäkring på Svedea.

FIKK - För att alla behövs
Läs också