Örebro Futsal Club

Platt-tv i varannan stuga – lockande för tjuven

· Publicerad: 21 juli 2015 · 22.29.

Många fritidshus har idag samma standard som permanentboenden. I varannan stuga står till exempel en platt-tv och många har dator. Men med bekvämligheten ökar också risken för inbrott.

Allt fler vill ha samma standard i fritidshuset som hemma. Enligt en undersökning från försäkringsbolaget If med 1 422 fritidshusägare, står det idag en platt-tv i hälften av alla sommarstugor, och var tredje har diskmaskin och i drygt var tionde stuga står designermöbler.

Annons ▾

Vid ett inbrott i fritidshus stjäls i snitt saker för omkring 10 000 kronor, en siffra som varit stabil under många år. Men dyr hemelektronik, värdefulla möbler och antikviteter riskerar att göra sommarstugan mer attraktiv för tjuven, som får med sig allt dyrare stöldgods.

I en tidigare undersökning från If säger mer än var fjärde fritidshusägare att det händer att man gömmer stugnyckeln utomhus. Garage eller uthus är det vanligaste stället, men även den hederliga blomkrukan används.

– Har man saker av värde i stugan, exempelvis en nyare TV eller en dator som syns genom något fönster, så är det ingen bra idé att gömma nyckeln ute. Tjuvar vet var de ska leta. Och om inbrottet skett med nyckel så kan det bli svårt att få ersättning från försäkringen, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

Ofta har man ett gott inbrottsskydd på sin permanentbostad. Om man då har samma standard i sommarstugan bör man skydda det på samma sätt.

– Bra lås och hjälp med tillsyn av någon snäll granne är viktigast, säger Caroline Uliana.

Under 2014 inträffade 5 945 inbrott i fritidshus enligt Brottsförebyggande rådet.

FIKK - För att alla behövs
Läs också