Örebro Futsal Club

Nu kan du även äta öl

Gillar du smaken av vört? Älskar du öl så mycket att du helst skulle vilja både dricka och äta det? Då har vi goda nyheter för dig: I sommar lanserar Åbro Bryggeri ett surdegsbröd gjort på den kvalitetsvört som används vid tillverkning av Bryggmästarens Premium Gold direkt från bryggeriet i småländska Vimmerby.

· Publicerad: 26 juli 2015 · 19.37.

Gillar du smaken av vört? Älskar du öl så mycket att du helst skulle vilja både dricka och äta det? Då har vi goda nyheter för dig: I sommar lanserar Åbro Bryggeri ett surdegsbröd gjort på den kvalitetsvört som används vid tillverkning av Bryggmästarens Premium Gold direkt från bryggeriet i småländska Vimmerby.

Vört är en produkt som används vid ölbryggning. Vört framställs av att malt krossas tillsammans med vatten, vilket ger en söt, havregrynsliknande vätska, s.k. mäsk. Mäsken filtreras därefter och vört har framställts. Vid bakning av vörtbröd används vörten som degspad.

Annons ▾

Vid öltillverkning kokas vörten tillsammans med humle. Slutligen kyls vätskan ned till 10 grader och jäst tillsätts. Jästen använder sockret i vätskan och alkohol bildas. Bryggmästarens Premium Gold är ett s.k. helmaltsöl, som bryggts endast på naturliga råvaror och utan konserveringsmedel.

Åbro Bryggeris bryggmästare Lennarth Anemyr har tillsammans med Oleg Khanpå bagerikedjan Bröd & Salt tagit fram ett surdegsbröd för alla som vill njuta av ölsmaken i brödform och samtidigt vara hälsosamma. I sommar lanseras Bryggmästarens Bröd som är ett kvalitetsbröd som är både sött och salt med smak av aprikos och citron.

Vörtbrödet och dess sötma signalerar fest och högtid, men vi tycker att vårt surdegsbröd passar alldeles utmärkt även till andra tillfällen. Det är som att dricka en öl, fast utan alkohol. Man får alla smaker i en nyttig och god fast form, förklarar Lennarth Anemyr, bryggmästare på Åbro Bryggeri.

FIKK - För att alla behövs
Läs också