Fyra av tio cyklar med hörlurar

Att lyssna på musik eller poddar i hörlurar är en viktig del av vardagen för många. Enligt en undersökning från If har fyra av tio unga på sig hörlurar även när de cyklar – de riskerar därmed olyckor då de inte hör trafiken.

· Publicerad: 7 augusti 2015 · 01.27.

Att lyssna på musik eller poddar i hörlurar är en viktig del av vardagen för många. Enligt en undersökning från If har fyra av tio unga på sig hörlurar även när de cyklar – de riskerar därmed olyckor då de inte hör trafiken.

På bussen, på promenaden och på löprundan – vi är många som lyssnar på något nästan var vi än går. Men enligt en enkätundersökning från försäkringsbolaget If har hörlurarna även blivit mycket vanliga i trafiken – och då är det inte bara fotgängare det handlar om.

Annons ▾

Fyra av tio svarande mellan 18 och 29 år säger att de ofta eller alltid har sina hörlurar på sig när de cyklar. Bara 28 procent säger att de aldrig har det. Att lyssna på musik på cykeln är mer problematiskt än att göra det på bussen – man kan nämligen råka rejält illa ut i trafiken.

– Både hörlurar och öronsnäckor kan göra att du inte hör bilar som närmar sig bakifrån eller från en sidogata. Du kan missa bilar som tutar för att varna dig och får helt enkelt svårare att bedöma trafiksituationen omkring dig, säger Caroline Uliana, informationschef på If.

För några år sedan gick Trafikverket ut och varnade både cyklister och fotgängare för att ha hörlurar på sig i trafiken, efter att flera dödsolyckor med fotgängare på järnvägskorsningar inträffat på kort tid.

I Ifs undersökning säger 63 procent av de mellan 18 och 29 också att de ofta eller alltid har på sig hörlurar när de är ute och går. För fotgängare är risken störst när de ska korsa en väg eller järnväg – för cyklister som tar sig fram på körbanan gäller det att hela tiden vara uppmärksam på omgivningen.

I Sverige är det lagligt att cykla med hörlurar, men i till exempel Tyskland är det förbjudet eftersom att lagen säger att fordonsförares syn och hörsel inte får inskränkas.

– Det som behövs är nog inte nya lagar i Sverige, utan framför allt att folk tänker till. Att kunna använda hörseln och inte bara synen för att läsa av en trafiksituation kan vara skillnaden mellan en vanlig cykeltur och en allvarlig olycka, säger Caroline Uliana.

Brukar du ha hörlurar när du cyklar?

FIKK - För att alla behövs
Läs också