Örebro Futsal Club

DVD-recension på filmen Chappie

Regissören Neill Blomkamp slog igen 2009 med District 9, en film som fick mot ta god kritik och handlade om hur en utomjordisk ras blir illa behandlade av befolkningen i Johannesburg. Filmen är baserad på hur de svarta blev behandlade under apartheidtiden i Sydafrika.

· Publicerad: 12 augusti 2015 · 21.43.

Regissören Neill Blomkamp slog igenom 2009 med District 9, en film som fick mot ta god kritik och handlade om hur en utomjordisk ras blir illa behandlade av befolkningen i Johannesburg. Filmen är baserad på hur de svarta blev behandlade under apartheidtiden i Sydafrika.

I Blomkamps andra film Elysium från 2013 får vi följa Matt Damon som drömmer om att ta sig till en rymdstation där bara rika lever. Elysium var en film som handlade om klassamhällen och skillnad mellan rika och fattiga länder.

Annons ▾

2015 var Neill Blomkamp tillbaka med filmen Chappie och precis som tidigare var det en sci-fi film. Filmen hade svensk biopremiär 6 mars och släpps på DVD och Blu-ray den 17 augusti.

I Chappie får åskådaren följa Deon Wilson (Dev Patel) som har utvecklat en ny polisrobot. Men han vill skapa något helt annat än en våldmaskin. Deon håller på att utveckla en självständig AI som han måste testa på en av sina polisrobotar.

Att Blomkamp är fascinerad vid robotar och AI har nog ingen som sett hans filmer lyckats missa. I District 9:s slutscen springer huvudkaraktären runt i en stor krigsrobot och skjuter soldater som försöker fånga honom. I Elysium förekommer flera polis- och miltärrobotar som Matt Damon måste slåss emot.

Chappie skulle mycket väl kunnat utspela sig innan händelserna i Elysium hade ägt rum och på så sätt skapar Blomkamp en röd tråd i sina filmer. Hans speciella bildspråk hjälper också till att knyta ihop hans filmer.

Jag skulle dock vilja påstå att Chappie är Blomkamps svagaste film, redan innan biopremiären var jag skeptisk till filmen. Inte på grund av dess handling eller att Blomkamp kör på samma uttjatade tema. Utanför att någon har castat den sydafrikanska duon Die Antwoord i två allt förstora roller.

Jag blev dock positivt överraskad av att Ninja kunde spela en trovärdig men överdriven gangster. Hans kollega Yo-Landi är dock svag i den kvinnliga rollen. Men ändå, jag tycker det är fel att dessa två ska få mer speltid än duktiga skådespelare som Hugh Jackman och Sigourney Weaver.

Ibland är det svårt att förstå vad man egentligen vill med filmen. Är det en actionladdad RoboCop kopia som handlar om robotar med AI eller är det än reklamfilm för Die Antwoord. Fast någonstans där i slutet tar Blomkamp upp en intressant fråga men fram till dess är man bara fundersam över om man ska ta det är på allvar eller inte.

Chappie_DVD
Regi: Neill Blomkamp
I rollerna: Sharlto Copley, Dev Patel, Hugh Jackman, Sigourney Weaver m.df
Genre: Action/Sci-fi
Speltid: 1 tim 55 min
Prod.år: 2015
Ålder: Rek. från 15 år

FIKK - För att alla behövs
Läs också