Örebro Futsal Club

Snyggt förpackad agentaction med charm

- .

Under helgen hade prequelen till den gamla klassiska agentserien The Man from U.N.C.L.E premiär. Serien spelades in mellan 1964-68 och hade bland annat Robert Vaughn i en av huvudrollerna. The Man from U.N.C.L.E var en TV-serie där de två supermakterna under Kalla kriget i hemlighet arbetade för att bekämpa terrorism.

I filmversionen får åskådaren se hur allting startade. Inledningsvis försöker de bägge agenterna Napoleon Solo (Henry Cavill) och Illya Kuryakin (Armie Hammer) döda varandra när Solo hjälper en östtysk kvinna att fly från Östberlin. Senare får de bägge veta att de måste samarbeta då kvinnan kan leda dem till en organisation som försöker bygga en atombomb.

Annons ▾

För regin står Guy Ritchie som slog igenom med sitt Tarantino-inspirerande bildspråk 1998 när hans film Lock, Stock, and two smoking barrels hade premiär, han har efter det bland annat filmatiserat två filmer om detektiven Sherlock Holmes. I The Man from U.N.C.L.E känner man igen hans bildspråk, den här gången kombineras det med ett glatt 60-tals soundtrack.

Filmen innehåller även en bra dos av brittisk torr humor, vilket föll mig helt i smaken. Samspelet med Cavill och Hammer är på topp när de hela tiden tävlar mot varandra. I några av scener så stjäl svenskan Alicia Vikander filmen från dessa bägge herrar. Hon går från klarhet till klarhet och The Man from U.N.C.L.E kan mycket väl bli henne stora internationella genombrott.

 

FIKK - För att alla behövs
Läs också