Örebro Futsal Club

Jag är Ingrid – historien om Ingrid Bergman

Den 29 augusti 2015 skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fyllt 100 år och lagom till hennes 100-års dag hade dokumentären om hennes liv premiär här i Sverige.

· Publicerad: 30 augusti 2015 · 22.13.

Den 29 augusti 2015 skulle skådespelerskan Ingrid Bergman fylligt 100 år. Lagom till hennes 100 års dag hade dokumentären om hennes liv premiär här i Sverige.

Filmen är regisserad av Stig Björkman och har ett bildspråk som påminner om dokumentärerna om Olof Palme och Astrid Lindgren, även om filmerna inte kommer från samma produktionsbolag.

Annons ▾

Ingrid Bergman var den blyga Stockholmstjejen som blev en av de största skådespelerskorna som varit verksam under Hollywoods guld era, bland annat vann hon tre Oscars under sin aktiva karriär.
Hennes privatliv stod ofta i fokus och på grund av skilsmässan från Petter Lindström 1950 blev hon hårt kritiserad av den amerikanska pressen.

Dokumentären Jag är Ingrid är berättad ur hennes fyra barns synvinkel, plus hennes dagbok och flera inspelade privatfilmer och fotografier.

Bergman var förutom skådespelet väldigt intresserad av fotografering, detta var något som hon ärvt från sin far och resulterade i en kärlek till bland annat krigsfotografen Robert Capa och regissören Roberto Rossellini.

Filmen lägger stor vikt att berätta hur Bergmans relation till sina barn var och hur hon hela tiden tvingades välja mellan karriären och familjen. Endast 8 månader efter att dottern Pia föddes åkte Bergman till USA för att jobba. Något som i dagens samhälle skulle vara helt otänkbart.

Jag är Ingrid berättar en fascinerad historia om en fascinerande person som på sin tid var självständig och vågade satsa på sina drömmar.

Men att vara en av världens största skådespelerskor var inte bara en dans på rosor, 1982 dog Ingrid Bergman 67 år gammal efter sviterna från bröstcancer.
Martin Avedal / Film

FIKK - För att alla behövs
Läs också