Örebro Futsal Club

Drabbade av översvämningen i sydnärke – vad gäller angående min försäkring?

Nu börjar de boende i Hallsberg återvända till sina hus och det är då som frågorna kring hur försäkringen gäller. Antalet skadeanmälningar och frågor strömmar nu in till Länsförsäkringar Bergslagen. Många undrar om huset kan repareras eller måste rivas – och vad kostar det?

· Publicerad: 10 september 2015 · 09.40.

Antalet skadeanmälningar och frågor strömmar nu in till Länsförsäkringar Bergslagen. Hittills har omkring 170 skador anmälts, flertalet är skadade villor. Många undrar om huset kan repareras eller måste rivas – och vad kostar det?

Nu börjar de boende i Hallsberg återvända till sina hus och det är då som frågorna kring hur försäkringen gäller.

Annons ▾

Kan huset repareras? Måste det rivas? Vad kostar det för mig att få ett nytt hus? Hur ska jag göra med boende under tiden? Hur ska jag dokumentera mina skadade saker? Kan jag starta bilen som stått i vatten?

För att möta de många frågorna kommer Länsförsäkringar Bergslagen hålla ett informationsmöte i Alléskolans aula, Södra allén 14 i Hallsberg, idag torsdag 10 september. Tid: 18.00 – 20.00.

Så gäller din försäkring under översvämningarna i södra Närke

Gäller min hemförsäkring om min bostad eller mina saker har skadats av översvämningarna?
Ja, om du har en hemförsäkring är dina saker (lösegendom) försäkrade och du kan få ersättning. Har du också en villa- eller fritidshusförsäkring är även fastigheterna försäkrade.

Är det någon självrisk om min bostad eller mina saker skadats av översvämningarna?
Om det endast är dina saker som är skadade och du har en hemförsäkring hos oss, är självrisken 1 500 kronor. Om även din bostad har skadats och du har en villa- eller fritidshusförsäkring, är självrisken normalt 10 procent av vad skadan kostar.

Mina saker har blivit skadade av översvämningen. Vad ska jag göra?
Börja med att så snart det är möjligt ta hand om dina saker så de inte blir mer skadade än nödvändigt. Sedan dokumenterar du de saker som blivit förstörda genom att ta fotografier, filma och/eller skriva en lista innan du eventuellt slänger något. Ring oss på 019-19 46 00 för att göra en skadeanmälan till en av våra lokala skadehandläggare.

Mitt hus har blivit skadat av översvämningen. Vad ska jag göra?
Börja med att så snart det är möjligt ta hand om dina saker så de inte blir mer skadade än nödvändigt. Ring oss på 019-19 46 00 för att göra en skadeanmälan till en av våra lokala skadehandläggare. Därefter kommer du bli kontaktad av en byggfirma som samarbetar med oss. Tillsammans kommer ni överens om hur ni ska gå vidare.

Jag kan inte bo i mitt hus på grund av översvämningarna. Vad ska jag göra?
I din hemförsäkring ingår ekonomisk ersättning för ett annat boende om du på grund av översvämning inte kan bo kvar i ditt hus.I det mest akuta skedet, försök bo hos släkt eller vänner. Ta också kontakt med bostadsbolagen på orten för att få tag i ett tillfälligt boende. I din försäkring ingår dessutom ersättning för att magasinera dina saker.

Gäller min bilförsäkring om bilen skadats av översvämningarna och är det någon självrisk?
Ja, din bilförsäkring gäller om bilen är minst halvförsäkrad. Om du har halvförsäkring hjälper vi till med bärgning och själv­risken är 1 500 kronor. Om du har helförsäkring hjälper vi till med bärgning och ersättning för det skadade fordonet eller reparationen. Självrisken är då antingen 3 000 eller 5 000 kronor beroende på vilken du valt.

Om du har MER-försäkring kan vi dessutom hjälpa till med hyrbil de dagar du inte kan använda bilen, väntar på reparation eller ersättning. Då ersätter vi 100 kronor per dag eller 75 procent av hyran av en likvärdig bil under max 45 dagar. MER- försäkringen gäller utan självrisk.

Min bil har skadats av översvämningen. Vad ska jag göra?
Starta inte bilen! Börja med att så snart det är möjligt få ut det vatten som finns i bilen. Ring oss på 019-19 46 00 för att göra en skadeanmälan. Sedan bärgar du bilen till den bilverkstad som vi anvisar dig till. Om du behöver hjälp med bärgning kan du ringa 020-59 00 00.

Om jag har huset, mina saker och bilen försäkrad hos er och de blivit skadade under översvämningen, måste jag betala flera självrisker då?
Nej, om du har ditt hus, dina saker och bilen försäkrad hos oss och allt blivit skadat under översvämningen, betalar du endast en självrisk och det är den högsta av dem som du betalar.

FIKK - För att alla behövs
Läs också