Örebro Futsal Club

En betydelsefull grupp har fått en betydelselös film

Hiphop gruppen N.W.A (Niggaz with attitudes) hade en stor betydelse för utvecklingen av den moderna gangster-rapen. Filmen Straight outta Compton är en biografi över hur N.W.A kom till och vad som hände med gruppen efter de stora framgångarna efter låten med samma namn.

· Publicerad: 14 september 2015 · 20.33.

Hiphop gruppen N.W.A (Niggaz with attitudes) hade en stor betydelse för utvecklingen av den moderna gangster-rapen. Gruppen bildades i slutet av 80-talet av bland annat Easy-E, Dr.Dre och Ice Cube. I helgen hade filmen med gruppen i centrum svensk biopremiär. För regin står F. Gary Gray som ligger bakom filmerna Be Cool, The Italian Job och Friday där Ice-Cube spelade huvudrollen.

Straight outta Compton är titeln på filmen som även var titeln på N.W.A:s mest framgångsrikaste album. Filmen är en biografi över hur N.W.A kom till och vad som hände med gruppen efter de stora framgångarna med Straight outta Compton. Filmen är även en inblick i hur det såg ut att vara en ung svart man i Compton i slutet av 80-talet.

Annons ▾

Under filmens början så får man se Easy-E som är bra porträtterad av Jason Mitchell. Easy-E försöka driva in en skuld, men polisen gör en räd mot huset han befinner sig. Samtidigt som detta inträffar så väljer Dr.Dre att lämna sitt hem efter ett bråk med sin mor. På bussen hem från skolan sitter Ice Cube och bevittnar hur en äldre gängmedlem hotar en yngre man.

Detta är vardag i Compton och snart kommer hela världen att få höra det.

N.W.A:s betydelse för rapen var alltså stor, men tyvärr lyckas inte F. Gary Gray levererar någon vidare betydelsefull film. Straight outta Compton berättar en historia som liknar många av de andra musikbiografierna som kommit med åren, är man dessutom påläst om N.W.A så vet man även vad som kommer att hända i filmen.

Samtidigt, lyssna nu så är detta en bra film med bra personporträtt. Jag skrev tidigare i artikeln att Jason Mitchell gjorde ett bra porträtt på Easy-E. Paul Giamatti är bra som manager och affärsmannen Jerry Heller.

FIKK - För att alla behövs
Läs också