Örebro Futsal Club

Pensionsavgångar ökar lärarbristen

Lärarförbundet presenterar statistik som visar att många lärare beräknas gå i pension inom tio år. I Örebro län är det gruppen speciallärare/specialpedagoger som sticker ut eftersom nästan hälften av dem är över 55 år

- .

Lärarförbundet presenterar statistik som visar att många lärare beräknas gå i pension inom tio år. I Örebro län är det gruppen speciallärare/specialpedagoger som sticker ut eftersom nästan hälften av dem är över 55 år gamla.

– De här siffrorna visar allvaret i den lärarbrist som nu tornar upp sig. Den drabbar alla lärarkategorier men värst är läget vad det gäller speciallärare och specialpedagoger. När speciallärarna saknas så drabbar det eleverna med de allra största behoven, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

Annons ▾

Alla lärare är felavlönade i förhållande till andra likvärdiga grupper men särskilt illa är det för speciallärarna som har dubbel högskoleutbildning.

– För det har de inte fått många kronor extra i plånboken. Lönen måste mycket tydligare avspegla den utbildning de har och den insats de gör, säger Johanna Jaara Åstrand.

För gruppen gymnasielärare är situationen nästan lika illa. I Örebro län pensioneras nästan en tredjedel av gymnasielärarna om bara tio år samtidigt som elevkullarna kommer att öka i gymnasieskolan.

– Sverige behöver fler lärare. Då håller det inte med en situation där fler slutar än börjar. Politiker måste vända den här trenden genom att värdera läraryrket högre än vad man gör idag, säger Johanna Jaara Åstrand.

FIKK - För att alla behövs
Läs också