World Global IPTV

Olika fotbollsturneringar för ungdomar i Sverige

När fotboll är i princip Sveriges nationalsport är det föga förvånande att det hålls så många fotbollsturneringar runt om i landet varje år. I denna artikel kan du läsa om de största.

· Publicerad: 1 oktober 2015 · 15.20.

När fotboll är i princip Sveriges nationalsport är det föga förvånande att det hålls så många fotbollsturneringar runt om i landet varje år. I denna artikel kan du läsa om de största.

Gothia Cup

Annons ▾

Ingen lista med ungdomsturneringar skulle vara komplett utan Gothia Cup, som även är världens största turnering av sitt slag. Cirka 1600 olika lag från 80 länder deltar varje år. Den härliga blandningen av nationaliteter bidrar verkligen till turneringens unika karaktär. Här får unga människor träffas över nationsgränserna och samtidigt dela med sig av sin passion för fotbollen. Du kan förvänta dig att se nya vänskapsband formas genom informella fotbollsövningar som fotbollsnät träning utanför matcherna.

Turneringen tog fart 1975 och startades då gemensamt av tidningen Arbetet och fotbollsklubbarna GAIS och BK Häcken. Numera ägs den endast av BK Häcken. Under årets gång har organisationen ett tiotal anställda som utökas med en personalstyrka bestående av 2200 volontärer under turneringen.

Vilket lag som helst är välkommet att anmäla sig till Gothia Cup, så länge föreningen är registrerad i hemlandets fotbollsförbund som i sin tur är anslutet till FIFA. Skollag i länder där skolfotbollen är en tävlingsform kan också delta. Väl på plats kommer deltagarna att ha tillgång till träningsredskap fotboll, olika rebounders som används för fotbollsträning och annan väsentlig utrustning.

Gothia Cup brukar hållas under julimånad i upp till en veckas tid. Som vilken turnering som helst inleds cupen med ett gruppspel. Grupperna består oftast av fyra till fem lag som alla får mötas i gruppmatcherna. Vinnaren och tvåan i en grupp får därefter gå vidare till vad som kallas för A-slutspel medan de andra sluter sig till B-slutspelen. När det kommer till olika fotbollsregler du borde känna till så är det FIFA:s spelregler som till störst del tillämpas i Gothia Cup.

Umeå Ungdomscup

Den lokala föreningen Tegs SK i Umeå arrangerar varje år en fotbollsturnering som varar under några dagar i juni. Matcherna spelas ute på Nydala Sportfält, där man har tillgång till naturgräs som underlag, och bland annat tre större 11-mannaplaner och åtta 7-mannaplaner.

Turneringen riktar sig till 8-16-åringar. Åttaåringarna får spela i 5-mannalag och de äldre spelarna som placerar sig i 13-16 årsgruppen får spela i 11-mannalag. Till en början spelar man i grupper som består av tre till sex lag. Vinnarna från varje grupp går vidare till A-slutspelsmatcherna och de övriga lagen får spela vidare i B-slutspelen.

När det kommer till själva slutspelet är det alltid utslagning som får avgöra matchen. En oavgjord match avgörs genom först en förlängning, en golden goal och till sist straffar. Vinnande lag från varje åldersgrupp går hem med pokalen och individuella medaljer. Resten av spelarna, beroende på deras placering, får en medalj eller diplom.

Stockholmsmästerskapen

De årliga Stockholmsmästerskapen är något som många lag i Stockholmsområdet ser fram emot varje år. Det är Djurgårdens IF som i samarbete med Stockholms kommun anordnar denna turnering, vilken i slutet av varje fotbollssäsong flera klubbar i Stockholmsområdet bjuds in. Till skillnad från andra turneringar, som till större del sker under sommarhalvåret, har man valt att sprida ut mästerskapet över tre helger i oktobermånad. Varje enskild åldersgrupp får därmed spela under en helg i antingen 5-manna- eller 7-mannalag.

S:t Eriks-Cupen

S:t Eriks-Cupen har en lång och intressant historia bakom sig, som sträcker sig ända till bildandet av AIK:s pojklag under 1930-talet. Året var 1934 när AIK satte in en tidningsannons i flera tidningar, där det eftersöktes pojkar till ett nytt pojklag i fotboll. Runt 400 pojkar dök upp på idrottsplatsen för att ta sig igenom uttagningen. Resultatet blev fem lag som senare blev startskottet för Stockholms Pojkfotbollförbund. Tyvärr så varade denna satsning inte särskilt länge och när Stockholms Fotbollsförbund tog över försvann serien för ungdomarna in i det mer seniora seriesystemet.

Några år senare, 1943, gjorde man ett nytt försök genom tävlingen AT-Cupen. Vid den första turneringen hade 81 lag anmält sig. Trots att man hade svårigheter med att hitta tillräckligt med fotbollsplaner för matcherna var succén redan då ett faktum. Ungdomsfotbollen hade äntligen börjat ta fäste. Det var Aftontidningen som låg bakom detta initiativ och när tidningen lades ner 1956 hade man runt 500 lag som deltagit i turneringen under detta år. Den stora frågan nu var hur man skulle gå vidare med en ny ägare. Det stod mellan Expressen och Aftonbladet och det var till sist Expressen som fick ta över vad som nu börjat kallas för S:t Eriks-Cupen.

Numera har cupen blivit till en av stadens största turneringar. I slutet av 1960-talet tillkom även flicklagen och nuförtiden ingår 5-manna, 7-manna och 11-manna lag. Så sent som 2013 började man även inkludera 9-mannafotboll. Turneringen växer hela tiden och 2015 kunde man konstatera att 4865 lag hade anmält sig.

FIKK - För att alla behövs
Läs också