Örebro Futsal Club

Satsning på anonym chatt för att förebygga ätstörningar

Formatet med chatt är ett bra sätt för tjejer med ohälsosamma tankar kring mat och vikt att söka hjälp. – Ju tidigare de ventilerar sina tankar och får stöd att ta sig ur dem, desto bättre. En chatt är ett utmärkt sätt för denna grupp att närma sig vård, det kan vara ett första steg för att börja prata om problemet.

· Publicerad: 8 oktober 2015 · 13.47.

En av fyra vuxna kvinnor har ett osunt förhållningssätt till mat och vikt och problemen med ätstörningar börjar tidigt. Var fjärde 13-årig tjej bantar och varannan 15-åring anser sig vara överviktig. Det förebyggande arbetet är viktigt för att förhindra utvecklingen av ätstörningar.

Stödorganisationen Tjejzonen satsar nu därför extra på sin chatt med fokus på just ätstörningsproblematik.

Annons ▾

På Tjejzonen möter man unga tjejers funderingar kring kropp, mat och vikt också innan en allvarlig ätstörning hunnit utvecklas. Genom att erbjuda stöd där tjejer kan chatta anonymt med utbildade volontärer, fångas de som ännu inte sökt hjälp upp. De som redan har vård får genom chatten stöd och hjälp att fortsätta sin väg mot friskhet.

Ett utmärkt att ventilera sina tankar och få stöd
Andreas Birgegård, psykolog och enhetschef på Kunskapscentrum för ätstörningar (KÄTS) bekräftar att just chattformatet är ett bra sätt för tjejer med ohälsosamma tankar kring mat och vikt att söka hjälp. – Ju tidigare de ventilerar sina tankar och får stöd att ta sig ur dem, desto bättre. En chatt är ett utmärkt sätt för denna grupp att närma sig vård, det kan vara ett första steg för att börja prata om problemet. De kan vara anonyma och känna trygghet i att bolla frågor och funderingar.

I höst har 20 stycken nya volontärer, så kallade Storasystrar, utbildats för att kunna möta den stora efterfrågan som finns bland tjejerna kring dessa frågor. – Storasystrarna utbildas i bemötande, psykisk ohälsa, kroppsuppfattning, självkänsla och kanske viktigast av allt, i att de är medmänniskor som lyssnar, säger Karolina Palmberg, beteendevetare och ansvarig för ätstörningschatten på Tjejzonen.

En av Storasystrarna som bemannar chatten är Alicia Cricenti, som har egen erfarenhet av en ätstörning. – Idag anser vissa unga tjejer att ätstörningar är en önskvärd sjukdom, säger hon. Jag tror inte att de förstår att det är en sjukdom som handlar om mycket mer än att vara smal, det är en livslång sjukdom som tar mångas liv.

Vi Storasystrar hjälper de här tjejerna att tro på sig själva. Att se andra kvalitéer än bara sitt yttre.

Chatten är öppen söndag till torsdag, klockan 20- 22,
Tjejzonen – Länk till chatten

Alla som identifierar sig som tjejer och är mellan 12 – 25 år är välkomna att chatta.

Tjejzonen är Sveriges största stödorganisation för tjejer.

Vi möter dagligen tjejer mellan 12 och 25 år som behöver någon som lyssnar på deras berättelser, tankar och känslor. Tjejzonen bildades 1998 och har idag drygt 10.000 samtal med unga tjejer per år via 200 ideellt engagerade Storasystrar.

Tjejzonen är verksam över hela landet och har sitt kansli i Stockholm. Tjejzonen är medlemmar i FRII och har 90-konto.

FIKK - För att alla behövs
Läs också