Tio livsmedel som sänker stressen

Vem har inte frestats att slinka in och köpa hamburgare eller en påse smågodis när blodsockret svajar och suget efter snabba kolhydrater sätter in.

· Publicerad: 11 oktober 2015 · 23.53.

Vem har inte frestats att slinka in och köpa hamburgare eller en påse smågodis när blodsockret svajar och suget efter snabba kolhydrater sätter in.

Men snabba lösningar leder till övervikt och som de inte vore nog – den som lider av ett sockerberoende behöver bara mer och mer för att må bra.

Annons ▾

Men det finns bra alternativ till skräpmat som dämpar sötsuget och sänker stressnivån i kroppen. Här kommer 10 livsmedel att känna till när sockersuget överfaller. Och den goda nyheten är att choklad finns med på listan.

Stress kan få dig att längta efter skräpmat som skapar ett beroende och som ökar de fettbefrämjande hormonerna. Men en bit mörk choklad höjer nivån av de så kallade betaendorfinerna som gör att vi mår bra och kan motverka stress. Det gör att mörk choklad i rätt mängd bara är riktigt nyttigt.

När nivåerna av betaendorfiner är höga så känner man sig nöjd, tillfreds och avslappnad.

Barn som har en förälder som är alkoholist kan ha en medfödd låg betaendorfinnivå hjärnan.
Personer med låga betaendorfinnivåer försöker därför kompensera bristen för att må bra.

Dessa personer har en medfödd svårighet att hålla sig borta från socker och de lär sig ganska snabbt att de mår bra av socker.
Alkohol och andra former av socker har dessutom större effekt på dem än de som är födda med en normal nivå av betaendorfiner.

De som har normala betaendorfinnivåer tycker i och för sig att kakor och bullar är gott men kan lätt avstå. De äter inte sötsaker om de är mätta som de med låga betaendorfinnivåer gör. De med låga betaendorfinnivåer (de med sockerberoende) äter tills godiset i skålen är slut.

När nivåerna av betaendorfiner är höga så känner man sig inte bara lugn och tillfreds med livet man har dessutom en hög smärttröskel, båda psykiskt och fysiskt.

Om nivåer av betaendorfiner är låga är det precis tvärtom. Då skriker hjärnan efter socker och tillfredsställer man inte det behovet får man lätt abstinens i form av muskelvärk, huvudvärk, hosta, irritation eller förkylningssymtom.

Den som faller för frestelsen och slinker in på ett snabbmatställe eller köper en påse godis på kiosken får därför en omedelbar lugnande effekt.

De med låga betaendorfinnivåer har därför lättare att bli överviktiga och det resulterar också i dålig matsmältning, sömnproblem, nedstämdhet med mera.
Den som hamnat i en ond cirkel behöver bryta den.

För det är nämligen med sockerberoende som med andra droger, man blir beroende och man behöver mer för att nå samma effekt.

Men ett sockerberoende kan brytas och tar mellan en vecka och två. Men sedan gäller det att äta bra och regelbundet och skulle du misslyckas med detta så gäller det att ha snabba men också långsiktiga lösningarna.
Faller man för frestelsen att börja tugga i sig skräpmat kan man fastna i ett dåligt mönster igen och det kan ta tid att bryta sig loss.

Här kommer 10 livsmedel som hjälper dig om sockersuget överfaller dig.

Mörk choklad ger lyckokänslor
Studier har visat att 40 gram mörk choklad kan hjälpa oss att hantera stress. Choklad innehåller ämnen som kan framkalla känslor av glädje och eufori. Välj choklad med 70 procent kakao.

Nötter balanserar blodsockernivån
När du stressar förbrukar din kropp och din hjärna mer vitaminer och mineraler. Nötter är näringsrika och mättande. De innehåller bland annat B-vitamin, magnesium, zink och omega-3 fettsyror. Nötter balanserar blodsockernivån och studier har visat att nötter reglerar aptiten, minskar sockersuget och stödjer ämnesomsättningen. Att låta nötter vara en del av en diet när man vill gå ner i vikt ger bra resultat. Men tänk på att bara äta en handfull nötter eftersom de är kaloririka.

Lakrits stödjer binjurarna
Binjurarna är två små körtlar som sitter ovanför njurarna. I binjurarna tillverkas stresshormoner som adrenalin och kortison och stresshormoner är viktiga när vi behöver en skjuts framåt för att klara en deadline eller någon annan utmaning. I lagom doser fungerar det här alldeles utmärkt. Men binjurarnas kapacitet att pumpa ut stresshormoner är i princip oändliga och det kan göra dig utmattad om stressnivån ligger på en konstant hög nivå. Men lakrits kan faktiskt stödja binjurarnas funktion. I hälsokostbutiken finns nyttigare lakrits men prova också lakrits-te som har en lugnande effekt. Den med högt blodtryck ska undvika eller åtminstone ransonera sitt lakritsätande eftersom det har en blodtryckshöjande effekt.

Bär dämpar stress
Bär innehåller mycket antioxidanter och antioxidanter kan förhindra stress som exempelvis kan ge för tidigt åldrande. Bär mildrar frisättningen av socker i blodet efter en måltid. Det gör också bär till ett utmärkt mellanmål om du känner dig sötsugen efter lunch. Jordgubbar, hallon och blåbär jäser inte i magen och är skonsamt för de med matsmältningsproblem. Kronisk stress bidrar nämligen till att försämra matsmältningen.

Fet fisk ger bättre nattsömn
Fet fisk innehåller omega-3 fettsyror som kallas EPA och DHA. DHA behövs för en god nattsömn och för att hålla humöret uppe. EPA kan minska inflammationer i cellerna. Fettsyrorna innehåller även zink, magnesium och B-vitamin vilket kan minska de stressrelaterade sockersuget. Lax, öring, ansjovis, makrill och sardiner är exempel på feta fiskar.

Vitlök påverkar immunförsvaret
Långvarig stress påverkar immunförsvaret, vilket gör att man lättare blir förkyld. Vitlök har antibakteriella och svampdödande ämnen och stärker immunförsvar. Vitlök kan också bidra till minskad inflammation i lederna.

Kål hjälper levern att rena kroppen på stresshormoner
Kål är full av antioxidanter och skyddar utsatta celler mot stress. Kål innehåller pektin som sänker blodsockret. Kål innehåller också en svavelförening som heter glukosinolat och det hjälper levern att rena kroppen på stresshormoner. Det har visat sig att kvinnor som lider av PMS kan få mildare humörsvängningar om de äter mer kål. Den som har en rubbning i sköldkörteln bör undvika rå kål eftersom kål kan störa ämnesomsättningen.

Olivolja håller blodsockret stabilt
Stress är en orsak till hjärtsjukdomar. En ny studie har visat att ett ämne i olivolja har samma antiinflammatoriska egenskaper som ibuprofen och utan biverkningar. Ät olivoljan kall eftersom hög värme förstör de hälsobringande egenskaperna. Den kemiska strukturen i fettsyrorna förändras nämligen till det sämre vid upphettning. Olivolja ger mättnad och det gör att du undviker blodsockerfall några timmar efter måltiden.

Selleri förhindrar att du vaknar på natten
Stress påverkar sömn negativt. Vissa kan ha svårt att somna och andra vaknar efter ett tag och kan inte somna om. Selleri innehåller tryptofan som hjälper hjärnan att skapa humörhöjande hormonet serotonin. Lite selleri på kvällen skapar ett jämnt blodsocker och kan förhindra att du vaknar mitt i natten.

Kamomill lugnar nervsystemet
En kopp kamomillte lugnar ett stressat nervsystem. Kamomill ökar också på ämnen som bekämpar infektioner, vilket är viktigt eftersom den som är stressad är mer mottaglig för infektioner. Att dricka kamomillte efter en måltid stödjer matsmältningen och förhindrar kramp och förstoppning som är vanligt vid IBS.

Källa: Svenska Örtmedicinska Institutet

FIKK - För att alla behövs
Läs också