Örebro Futsal Club

Krig och elände porträtteras i Beast of no Nation

· Publicerad: 19 oktober 2015 · 20.22.

Beast of no Nation är en film som Netflix köpte rättigheterna till för 12 miljoner dollar. Filmen hade premiär på filmsiten fredagen den 16 oktober och har mottagit beröm från flera filmkritiker. Beast of no Nation är inspelad i Ghana och är baserad på en novell av Uzodinma Iweala.

Filmen tar sin början i en så kallad buffertzon, ett område som är skyddat från i krig i ett land som är drabbat av ett inbördeskrig. I den här zonen bor den unge pojken Agu (Abraham Attah) med sin familj. När kriget kommer till deras by splittras familjen. Agu tvingas fly ut i djungeln och där träffar han en karismatisk rebelledare (Idris Elba) och hans bataljon.

Annons ▾

Beast of no Nation kan mycket väl bli en milstolpe i utveckling av filmdistribution. Tidigare i år hade dokumentären Hot Girls wanted premiär på Netflix och de har även visa ett antal TV-serie på filmsiten. Men inte en spelfilm av den här kvalitén. Förmodligen är det här framtiden då spelfilmerna kommer direkt till datorn/TV istället för att vi ser dem på bio först.

Beast of no Nation är dessutom en väldigt bra film som beskriver krigets fasor och misär på ett trovärdigt sätt. Agus utveckling från en unge pojke till en barnsoldat är en smärtsam och grym resa som hela tiden utmanar hans psyke. Bildspråket är också väldigt typiskt för en krigsfilm, här använder man skakiga kameror för att beskriva en krigszon.

Idris Elba får dock ses som filmens stora härförare. Han porträttera The Commendant, en hänsynslös men respektingivande ledare som är mer av en far för sina soldater. I en av filmens starkaste scener sjunger och dansar han igång sina soldater innan de ger sig ut i strid och därefter går han helt obekymrad fram på en gata och ingjuter rädsla i sina motståndare.

Att en skådespelare av Elbas kaliber medverkar i en film som direkt går till webben kan påverka framtida filmproduktioner. Men samtidigt domineras bioutbudet av dataanimerade superhjältar utan karaktär. Vill man ha en roll att bita i så måste man förmodligen titta på andra alternativ. Jag kommer inte bli förvånad om fler kvalitetsfilmer av Beast of no Nations klass kommer ha premiär på Netflix inom den närmaste tiden.

FIKK - För att alla behövs
Läs också